Proizvođači strahuju od zamrzavanja cijena, hoćemo li u mljevenom mesu jesti i klokana?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poljoprivrednici su suočeni s gotovo, pa nezapamćenom sušom, sušom kakve nije bilo desetljećima. I dok su im prinosi, pa time i zarada manji, trend vrtoglavog rasta ulaznih troškova je nastavljen.

-Ulazni troškovi su drastično porasli, u sedmom mjesecu je kalkulacija troškova proizvodnje ratarstva bila 5.600 kuna, a sada je to prema projekcijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek više od 14 tisuća po hektaru. To sve govori koliki je trošak proizvodnje – napominje zamjenik predsjednika Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Slavimir Brkić.

Potpredsjednik Odbora za ratarstvo HPK Slavimir Brkić

Uz mljekarstvo, najteže je stanje u svinjogojstvo u kojem se s nestabilnim tržištem i sve većim troškovima sve teže nositi, moglo se čuti na okruglom stolu Hrvatske poljoprivredne komore. Za proizvodnju kilograma svinjetine u produženom tovu potrebno je 15,50 kuna, a otkupna cijena je do sada bila 12 kuna. Po tovljeniku svinjogojci gube 540 kuna i strahuju od zime. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako se 21 milijardu kuna težak paket jesenskih mjera odnosi i na poljoprivredne proizvođače.

-Poljoprivrednici će i kao fizičke osobe i kao poduzetnici imati pozitivne efekte od najvećeg dijela paketa koji se odnosi na olakšavanje rasta troškova energije i svih drugih troškova. No, uvijek se šalje i posebna poruka koja se odnosi na poljoprivredu koja ima svoje osobne omotnice i sredstva za reagiranje u krizama. Mogu očekivati i potporu iz izvanredne Mjere programa ruralnog razvoja i odvojenu sektorsku pomoć zbog posljedica koje trpe uslijed ovih teških suša – ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Sami poljoprivrednici su oko benefita Vladinog paketa skeptični.

-Svaka mjera dobro dođe kolika god je, ali pitanje je hoće li ta pomoć biti dostatna jer su troškovi proizvodnje u svim sektorima porasli tako da ne vjerujemo da će značajno pomoći – kaže Brkić.

Za jednu Vladinu mjeru jesenskog paketa, ograničavanje cijena dijela namirnica u trgovinama koja je stupila na snagu stočari vjeruju da će ju na kraju platiti oni.

-Bojimo se da će nam cijena svinjetine pasti s 12 na 10 kuna, pa će nam se gubitak po jednom tovljeniku popeti i na sto eura – upozorava predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK Antun Golubović.

Uz stočare gubitnici bi kod mljevenog mesa mogli biti i sami građani.

-Meni je žao potrošača i ne bi me čudilo da se jednog dana u mljevenom mesu nađu i tragovi klokana jer su naši pojedinci, a neću sada nikoga imenovati, skloni svemu radi bolje zarade. Znate da se pojavljivalo i meso konjetine u govedini, a sada kada je zamrznuta cijena mljevenog mesa sačuvaj Bože što će naš narod sve jesti da nešto jeftinije prođe – strahuje Golubović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!