Hrebak: Ministarstvo nam na kapaljku daje informacije o natječajima, to je neozbiljno. No, bit ćemo spremni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ovih dana je istaknuo da bi do 2027. godine trebale biti izgrađene, dograđene i preuređene sve osnovne škole u Hrvatskoj, a poziv za projekte bit će raspisan najkasnije do kraja listopada. Kroz Nacionalni plan obnove i oporavka (NPOO) država je za tu namjenu osigurala čak dvije milijarde kuna. Svoju priliku tu vidi i Bjelovar.

-Plan je na taj način izgraditi novu školu na sjeveru grada, područnu školu IV. osnovne, u kojoj će biti mjesta za oko 560 učenika. Time bismo omogućili odvijanje jednosmjenske  nastave u svim gradskim školama – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Riječ je o projektu vrijednom između 60 i 70 milijuna kuna, a uz školsku zgradu u planu je i izgradnja školsko-sportske dvorane. Time bi se djelomično riješio još jedan gorući gradski problem – nedostatak termina u dvoranama, prvenstveno u zimskim mjesecima.

-Mi smo za najavljeni natječaj spremni. Pri kraju je glavni projekt, a s građevinskom dozvolom namjerno nismo brzali jer smo se ranije znali opeći zbog naknadnih promjena u samim natječajima. Na žalost, ne znamo ništa o ovom konkretnom natječaju. Prema ranijim najavama, financiranje kroz NPOO bi trebalo biti stopostotno, no to se govorilo i za vrtiće pa na kraju nije ispalo tako – kaže Hrebak.

Spomenuti natječaj najavljivan je već u nekoliko navrata – prvo za proljeće ove godine, pa za rujan, a sada je rok ponovno pomaknut na kraj listopada.

-Moram priznati da slabo dobivamo informacije iz resornog ministarstva što me pomalo i ljuti jer su to preozbiljni projekti da bi jedinice lokalne samouprave samo tjedan ili dva prije natječaja dobile informaciju kako će sam natječaj izgledati. To je vrlo nezahvalno jer, primjerice, ni gradskim vijećnicima ne možemo reći što možemo očekivati od nekog natječaja, a istovremeno od njih tražimo podršku da se javimo na njega. No, svejedno, vjerujem da ćemo spremni – kaže Hrebak.

Podsjeća i kako Grad Bjelovar sredstvima iz NPOO-a planira graditi i dva nova vrtića.

-Imamo informaciju da se ti predmeti već obrađuju. Dobili smo službeni zahtjev za određene ispravke i pojašnjenja te ni s tim projektima ne bi trebalo biti problema – zaključuje Hrebak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!