Otkrivamo gdje su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otkriveni neispravni uzorci vode

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čak 62,5 posto uzoraka vode na samim izvorištima je prošle godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo neispravno, pokazuje Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To ipak ne treba brinuti jer je riječ o vodi prije obrade. Od 150 uzoraka obrađene vode iz javnog vodoopskrbnog sustava koja dolazi do građana, neispravno je bilo šest uzoraka na području Daruvara i Garešnice. Razlog je specifičan položaj i posljedično obrada vode.

-Na području Garešnice se ponekad dogodi povećana koncentracija klorita koji nastaje kao nusprodukt dezinfekcije klor dioksidom. Takva dezinfekcija je uvjetovana sastavom sirove vode, a dezinfekcija je neophodna da bi voda bila mikrobiološki ispravna – tumači Ana Maturanec iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Daruvaru se pak za vodu za piće koristi površinska voda Pakre zbog čega dolazi do zamućenja.

-Za bistrenje te vode koristi se aluminijev sulfat zbog čega se u vodi za piće pojavila povećana koncentracija aluminija – navodi Maturanec.

Razloga za zabrinutost nema jer je riječ o kratkoročnim problemima koji se katkad pojave i koji se hitno otklone.

-Voda na području Bjelovarsko-bilogorske županije je kontinuirano pod kontrolom i u konačnici zdravstveno ispravna – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

U županiji bez imalo brige i dvojbe možemo iz javne vodoopskrbe natočiti čašu vode i popiti.

-Općenito možemo reći da je voda u našoj županiji odlične kvalitete, a ove neke stvari su normalne koje se dese u preradi – ističe Maturanec.

Sve takve nepravilnosti se brzo otkriju i otklone, a u Daruvaru će uz to zamućenja biti rjeđa modernizacijom uređaja za pročišćavanje pitke vode.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!