Umjesto kvalificirane osobe s invaliditetom, na bjelovarskom sudu zaposlena kćer sutkinje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnio je pritužbu sudačkom vijeću Županijskog suda u Bjelovaru na postupanje predsjednika tog suda Gorana Milakovića, ocijenivši neetičnim to što je potvrdio zapošljavanje kćeri sutkinje tog suda na mjesto sudskog savjetnika.

Najviši sud u priopćenju navodi kako je Dobronić podnio pritužbu u povodu pritužbe kandidata za izbor sudskog savjetnika Ivana Gorana Wintera, složivši se s njim da predsjednik bjelovarskog Županijskog suda u postupku javnog natječaja za izbor i prijem u službu nije primijenio najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture.

Ističe da se ovaj postupak i u formalnom smislu odvijao nepravilno, s obzirom da je prvi postupak iz formalnih razloga poništen rješenjem nadležne Državne komisije, i to zato što je Povjerenstvo za provedbu natječaja i ocjenu kandidata bilo nepravilno sastavljeno.

Napominje da se u sastavu Povjerenstva nalazila voditeljica sudske uprave koja, kao osoba s višom stručnom spremom, nije imala dovoljne kvalifikacije za ocjenu kandidata za mjesto sudskog savjetnika.

“Bez obzira što to naizgled djeluje samo kao formalni propust, to za sve osobe koje rade u sudovima je vrlo neobičan propust. Naime, zna se da sudski savjetnici su po svom statusu vrlo blizu sucima i doista je neobično da na bilo kojem sudu se u sastav Komisije za izbor sudskog savjetnika izabire osoba koja nije diplomirani pravnik”, tvrde na Vrhovnom sudu.

Etički propust i na drugom natječaju  

Upozoravaju da je etički propust učinjen i na drugom natječaju, koji je u formalnom smislu uspješno okončan time što je povodom žalbi Državna komisija potvrdila rješenje o odabiru Povjerenstva za izbor.

Dobronić pritom ukazuje da drugi postupak natječaja, premda ocijenjen kao zakonit, sadrži postupanje suprotno Kodeksu sudačke etike kojim se propisuje da sudac u profesionalnom postupanju mora primjenjivati najviša etička načela.

Naglašava da u ovom slučaju objektivnu odgovornost za takvo postupanje bjelovarskog Županijskog suda snosi predsjednik tog suda Goran Milaković koji je potpisao rješenje o odabiru kandidata, prema kojem je na mjesto sudskog savjetnika na Kaznenom odjelu izabrana Tea Valentić koja je ujedno kći sutkinje Dajane Barberić Valentić.

U Vrhovnom sudu napominju da je Dajana Barberić Valentić u vrijeme ponovljenog postupka bila zamjenica predsjednika suda te ujedno glasnogovornica suda i sutkinja na kaznenom odjelu tog suda.

Dobronić zaključuje da je kandidat Winter na vrlo pregledan način obrazložio cjelokupni tijek natječaja te da je sve njegove navode potvrdio i pravobranitelj za osobe s invaliditetom, koji je u travnju dostavio Županijskom sudu mišljenje o provedenom postupku zapošljavanja, kontradiktornim ocjenjujući da poznavanje stranog jezika nije navedeno kao natječajni uvjet.

Pravobranitelj je, dodaje, pravilno ukazao i na kontradiktornost javnog natječaja vezano za opseg poslova sudskog savjetnika,

S Vrhovnog suda poručuju i da je Winter za mjesto sudskog savjetnika ne samo kvalificiran na temelju svih navedenih potvrda i ocjena njegova rada, nego se može reći da ima ispunjene gotovo sve uvjete i za suca, osim moguće pet nedovoljnih godina potrebnog staža u svojstvu sudskog savjetnika. Kao osoba s invaliditetom ima pravo na prednost prilikom zapošljavanja pod jednakim uvjetima. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!