Žene u Hrvatskoj zaslužne za rast samozapošljavanja, kakva je situacija u BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Žene nikako da premoste rodni jaz u plaćama, a potplaćene su i djelatnostima s najvišim i najnižim plaćama. U financijskim uslugama je prosječna plaća žena 5.115 kuna manja od one muškaraca dok u proizvodnji odjeće muškarci zarađuju 1.458 kuna više. No, zato se žene sve više odlučuju biti same svoje gazdarice i na državnoj razini je gotovo cijeli međugodišnji prirast samozapošljavanja zabilježen kod žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se na to ipak češće odlučuju muškarci. Do sada je mjeru za samozapošljavanje koristilo 19 žena i 54 muškarca, a cijele prošle godine 45 žena i 108 muškaraca. Odabir sektora je pri tome može se reći očekivan, dok muškarci uglavnom otvaraju obrte i tvrtke za građevinu, žene se najčešće odlučuju za frizerske i kozmetičke salone što se pokazalo mudrim potezom.

-Meni je na početku bilo čudno koliko se puno na području županije otvara frizerskih i kozmetičkih salona, ali oni svi uspješno posluju i tu se najmanje dolazi do zatvaranja poslovnog subjekta – kaže predstojnica bjelovarskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Martina Topalović.

Martina Topalović, predstojnica Zavoda za zapošljavanje

Zahvaljujući mjeri samozapošljavanja je vlastiti salon za medicinsku njegu stopala i kozmetičke usluge otvorila Bjelovarčanka Sanja Perković. Za razliku od kolegica iz većih sredina, ona je podrškom HZZ-a zadovoljna.

-Moj poslovni plan je bio ocijenjen za manje od 24 sata i odobren, stvarno su iznimno susretljivi, jako srdačni i uvijek spremni pomoći – ne krije zadovoljstvo Perković.

Perković svoj salon ima malo više od godine dana, a iako ga zbog pandemije nije otvorila u idealno vrijeme, zadovoljna je.

-Zadovoljna jesam bez obzira na koronu iako se ona osjetila. Bilo je otkazivanja i prebacivanja termina tako da nije bilo lako, ali nekako smo se izvukli tu zimu, nekako smo se stisli – kaže bjelovarska poduzetnica.

Zbog rasta cijena energenata morat će se stisnuti i ove zime jer mora zadržati poslovanje dvije godine inače novac mora vratiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!