[FOTO] Ni najstariji mještani ne pamte ovakvo nevrijeme. Rušilo je štagljeve, staje, stoljetna stabla…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krovišta bez crijepa, porušeni štagljevi, spremnici za kukuruz, poljoprivredni strojevi, poharana polja kukuruza i vinogradi. Prizori su to koji su zavladali nakon sinoćnjeg nevremena na moslavačkom području koje po pogodilo i općinu Ivanska. U selu Donja Petrička šteta se još uvijek zbraja.

-Imam 84 godine, ali u čitavom svom životu nisam vidio takvo nevrijeme. Trajalo je manje od pola sata i za sobom ostavilo pustoš – rekao nam je Ivan Lovreković, jedan od najstarijih mještana tog sela podno Moslavačke gore.

Većina stanovništva ondje se bavi poljoprivredom, a štetu nastalu u jučerašnjoj oluji još nisu zbrojili.

-Nevrijeme je stiglo odjednom. Počeo je puhati vjetar i padati kiša, takvom silinom da sam jedva uspio pobjeći s traktora u kuću – priča nam mještanin Antun Novak kojemu je orkanski vjetar srušio spremište za kukuruz s dijelom ovogodišnjeg uroda.

-Pitanje je hoćemo li uopće još brati kukuruz jer su polja poharana – kaže Novak

Par metara dalje, kod njegovog susjeda Josipa Trgovca, dio staje u potpunosti je ostao bez krovišta.

-Uz vjetar i kišu, padao je i led. Vjetar je bio tako snažan da su veliki spremnici za vodu po dvorištu letjeli kao da su od papira. Srušilo nam je i sušaru, a o šteti na usjevima da ne govorimo – pričaju nam članovi obitelji Trgovac.

Kod obitelji Rehorović u potpunosti se urušio štagalj.

-Nisam to u životu doživio. Izgledalo je zastrašujuće. Sam Bog da nitko nije bio na dvorištu i stradao u tom kaosu – priča nam domaćin.

Selo nakon nevremena izgleda kao bojno polje. Duž ceste srušena i iz korijena iščupana stabla, razbacani crjepovi. Stradao je i mjesni dom te infrastruktura na lokalnom nogometnom igralištu. Štete ima i u susjednom Babincu. Teren se čisti uz pomoć radnih strojeva, a susjedi pomažu jedni drugima. Iako im nije lako, mještani su, kažu, zahvalni što su u nevremenu sve glave u selu ostale na ramenima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!