Potrebe za pomoći je više, a donatora manje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada je ograničila cijene energenata i osnovnih namirnica, ali i prije tog poteza su se cijene razmahale i mnogima odgrizle prevelik dio kućnog budžeta. Zbog toga je i broj onih koji pomoć traže u bjelovarskoj pučkoj kuhinji veći.

-Puno više je potražnje za hranu. Nismo ni svjesni koliko ljudi treba pomoć, ali mi zbog našeg kapaciteta kuhinje ne možemo ići iznad 60 obroka – kaže Dijana Bertić Frančić iz Caritasa Župe sveto Antuna Padovanskog.

I dok broj onih koji kucaju na vrata pučke kuhinje raste, broj donacija pada. Neki vjerni donatori su dobili otkaz, neke tvrtke su počele dijeliti otkaze, pa je i pomoći manje, priča bjelovarska humanitarka. Zbog toga je i praksa u kojoj je Caritas Župe svetog Antuna Padovanskog u županiji podijelio 500 paketa morala biti prekinuta. Ipak, onima kojima je pomoć najpotrebnija ona neće biti uskraćena.

-Naravno, tko god je ‘maltene’ na rubu gladi i ako je od ne znam kuda nađemo način kako pomoći, ali to više nije na razini kao nekada – iskrena je Bertić Frančić.

Donacije su presušile i u garešničkom Crvenom križu. Prethodnih su godina stizale jabuke, krumpir, gljive, ali ove godine toga nema, pa su građane koji dolaze tražiti pomoć, a takvih je upita dva do tri tjedno, prisiljeni odbiti, odnosno ponuditi im mogu jedino higijenske potrepštine, odjeću i deke. Daruvarski Crveni križ s druge strane nema povećanu potražnju, praksu podjele oko 120 paketa starijima od 65 godina s malim primanjima nastavljaju, ali se vrijednost paketa morala promijeniti.

-Za sto kuna više ne možemo kupiti ono što smo kupili ranije, pa će vrijednost istog paketa sada biti 150 kuna – kaže v.d.ravnateljice Crvenog križa Daruvar Otelka Pupovac.

I humanitarne udruge se moraju krpati i snaći. Srećom, još je ostalo topline u ljudima.

-Ima i onih koji su sada sve što im je viška u vrtu ili od zimnice donijeli nama, a nama to puno znači – kaže Bertić Frančić.

Sve što dobiju odlazi onima kojima je najteže, a kojih je sve više.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!