Situacija se stabilizirala, ali se i dalje zbrajaju štete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon razornog nevremena koje je u četvrtak pogodilo dio Bjelovarsko-bilogorske županije stanje se polako vraća u normalu, rečeno je na današnjem sastanku Službi civilne zaštite. Nastava će se u Čazmi sutra normalno održavati, a svi imaju struju i vodu. Bez crijepa je i dalje četrdesetak kuća, ali se interventno saniranje privodi kraju, a za dva do tri dana bi na red trebali doći i gospodarski objekti. Za jednu je obitelj u Čazmi morao biti osiguran zamjenski smještaj, a dvije su osobe za nevremena ozlijeđene, djevojčica na koju je palo stablo i koja je zadobila prijelom noge i muškarac koji je pao s ljestava, ali oboje su srećom stabilno. Iako je najteži udar pretrpjela Čazma, pošteđeni nisu bili ni drugi dijelovi županije.

-Nastala je šteta na području Čazme, Grubišnog Polja, Garešnice, Velikog Grđevca, Ivanske, Velike Trnovitice, Đulovca, Štefanja i Bereka – navodi županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger.

Do sada je odrađeno više od 350 intervencija, a i sada je na terenu oko stotinu ljudi. Odmah u četvrtak su aktivirani i svi resursi civilne zaštite.

-U roku od nekoliko sati se dostavilo tri kamiona opreme potrebne za sanaciju krovišta i nadomjestak struje, a u brojkama je to 16 tisuća kvadrata folije i 1.600 kvadrata cerade, 12 agregata – kaže voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja.

Pomagali su i građani radom i kamionima, HGSS, Crveni križ. Svi oni kao i žurne službe zaslužuju zahvalu.

-Želim pohvaliti sve naše službe koje su brzom intervencijom izašle na teren, od vatrogasaca, Crvenog križa, liječničke ekipe, komunalaca, HEP-a. Zaista im želim zahvaliti na brzoj intervenciji. Želim zahvaliti i Vladi RH na njihovoj potpori jer su svi resursi stavljeni na raspolaganje – poručio je župan Marko Marušić.

I dok se stanje polako vraća u normalu, štete tek treba zbrojiti. Nastradali su stambeni i gospodarski objekti, a velike su štete pretrpjeli i poljoprivredni usjevi, ali još se ne može znati kolike točno. Sljedećeg će se tjedna stoga proglasiti prirodna nepogoda, a sutra će pogođena područja obići ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Građani koji su pretrpjeli štetu mogu računati na pomoć i županije i drržave, kaže Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!