Zbog obnove bolnica u Zagrebu, trudnice će dolaziti u OB Bjelovar. Imamo li dovoljno kadra?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prema nedavnom izvješću Ministarstva zdravstva, počinje reorganizacija bolničkog sustava zbog obnove zdravstvenih ustanova oštećenih u potresu, a u prvoj fazi provodit će se reorganizacija odjela ginekologije zagrebačkih bolnica “Sestre milosrdnice”, “Merkur” i “Sveti Duh”.

Reorganizacija odnosno preusmjeravanje će “zadati posla” i bjelovarskoj Općoj bolnici jer su od 16. rujna rodilište i hitna ginekološka služba KB-a “Merkur” prestali primati pacijentice, a pacijentice bez komplikacija u trudnoći iz okolnih županija upućuju se u opće bolnice Sisak, Karlovac, Bjelovar i Zabok, ovisno o lokaciji kojoj gravitiraju.

Provjerili smo što o toj ideji kažu u OB Bjelovar te hoće li nove pacijentice poremetiti već usklađeni posao medicinskog osoblja.

– Odjel ginekologije i opstetricije Opće bolnice Bjelovar raspolaže s adekvatnim brojem medicinskog kadra koje posjeduje potrebno znanje, volju i opremu za zbrinuti sve pacijentice za koje se ukaže potreba. Nemamo listu čekanja na operativne zahvate, već iste obavljamo u rekordnom roku. Dapače, uveli smo nove metode liječenja kako bismo bili u korak sa svjetskim trendovima. Primjerice, akupunktura u ginekologiji i porodništvu, analgezija u porodu dušičnim oksidulom, medikamentozni način pobačaja i minimalno invazivni pristup gotovo svim većim zahvatima u ginekologiji – navodi ravnateljica Sanela Grbaš Bratković.

Isto tako, prostor kojim raspolažu je adekvatno organiziran za poštivanje svih epidemioloških mjera koje današnja situacija u zdravstvu zahtijeva. Slažu se u bolnici da reorganizacija bolničkog sustava ima svoje pozitivne i negativne strane.

– Svaka praksa reorganizacije ima svojih pozitivnih strana kojima se i trebamo okrenuti, ali ne zaboraviti eventualne negativne segmente koji su u svakoj promjeni na početku mogući. Vjerujemo da je Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Berošom uzelo u obzir sve moguće aspekte problema kao i obavilo konzultacije sa čelnim stručnjacima spomenutih kliničkih centara – zaključuje.

Bolnički sustav primoran se organizirati i prilagoditi situaciji, a čini se da to nikome neće biti problem jer kada ima volje, ima i načina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!