Bjelovarska umjetnica samostalnom izložbom ‘Klinci’ u Karlovcu otvorila jesensku sezonu ZILIK izložbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U galeriji u ZILIK u Karlovcu  samostalnom izložbom „Klinci“ bjelovarske akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić svečano otvorena jesenska sezona ZILIK izložbi.

Na otvorenju je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat pozdravila posjetitelje te istaknula kako je umjetnica Ivana Barišić Tomšić na ovogodišnjem 48. ZILIK-u osmislila i održala odličnu likovnu radionicu pod nazivom “Ja volim, ja želim…” na kojoj su djeca dobila u zadatak nacrtati svoj portret u sredini papira te na post-it papiriće različitih boja i oblika improvizirano izvesti “črčkarije” tj. nacrtati što vole i što žele.

Izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu i istaknula kako nema bolje umjetnice s kojom je mogla biti otvorena jesenska sezona izložbi jer Ivana Barišić Tomšić radi kao učiteljica u osnovnoj školi te ima bogato pedagoško iskustvo, a na izložbi u Galeriji ZILIK predstavlja se ciklusom inspiriranim djecom, a upravo su djeca cilj i glavni fokus ZILIK-a.

Umjetnica Ivana Barišić Tomšić je pozdravila sve prisutne, zahvalila se organizatorima na svemu i istaknula da joj je bilo veliko zadovoljstvo sudjelovati na ZILIK-u te se zahvalila svima na dolasku. Otvorenje je uveličala i izvrsna glazbena izvedba skladbe Amélie koju je na harmonici izvela kćerka umjetnice Erin.

Autorica se predstavila selekcijom ukupno 11 crteža i 13 slika iz recentnog ciklusa „Klinci“. Ivana Barišić Tomšić od 2018. godine stvara ciklus crteža i slika unutar kojeg bilježi vlastiti svakodnevni život, a ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca. Umjetnica bilježi njihov proces odrastanja interpretirajući pritom cijeli spektar emocija, stanja, raspoloženja i događaja tj. svih onih zgoda i nezgoda koje se događaju na putu odrastanja. Posebni interes autorica iskazuje za onaj prijelomni trenutak kada dijete postaje odrastao čovjek. Naime, Ivana Barišić Tomšić planira likovno pratiti i bilježiti odrastanje vlastite djece toliko dugo koliko joj ona budu dopuštala. Tako ciklus „Klinci“ postaje dokument u vremenu i prostoru odnosno bilješka emocija, stanja, događanja i iskustava objedinjenih u vizualni dnevnik.

Inače, Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru. Upisala je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1996. godine. Maturirala na slikarskom odjelu 2000. godine te iste godine upisala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera 2005. godine. Iste godine zapošljava se u Osnovnoj školi Čazma kao učiteljica likovne kulture. Sudjelovala je u više od 40 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Članica HDLU-a.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!