Ministrica uslišila županovu zamolbu: Pripremaju se posebne potpore za žrtve olujnog nevremena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica poljoprivrede u društvu župana Marka Marušića obišla je u utorak poljoprivredna gospodarstva i šume stradale u olujnom nevremenu koje je u petak poharalo velik dio Bjelovarsko-bilogorske županije te obećala pomoć Vlade u sanaciji nastalih šteta.

“Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, u suradnji sa Županijom osmislit ćemo program potpore kako bismo donekle sanirati izgubljeni prihod, a kada je u pitanju narušeni gospodarski potenvcijal svih ovih objekata, gubitka na životinjama i slično, sve će biti nadoknađeno putem Mjere 5 ruralnog razvoja koja služi upravo za tu namjenu”, istaknula je ministrica pri obilasku gospodarstva Franca Bukovca koji je zbog nevremena ostao bez krova na hali u kojoj skladišti bale sa sijenom. Ministrica je prethodno posjetila gospodarstvo Darka Gerenđera, stočara koji je također ostao bez krovišta i to na tovilištu.

Kazala je da je još uvijek prerano govoriti o konkretnim iznosima šteta napomenuvši da su stručni savjetnici od prvog dana na terenu te da postoje osnovni podaci.

U olujnom nevremenu stradale su i šume, a voditelj Uprave šuma Bjelovar Ivan Cug kazao je da je prema prvom procjenama riječ od 20 ukupno tisuća kubika građe, a najveće štete zabilježene su u šumama na području Grubišnog Polja gdje je stradalo oko deset tisuća kubika.

“Direktna šteta u vrijednosti robe je između sedam i osam milijuna kuna, ovisno o vrsti drveta. Stradali su i deblji i tanji komadi, oštećeno je sve što se našlo na putu te fronte”, izjavio je voditelj Cug.

Ministrica je obilazak završila u Čazmi, gradu koji je najviše stradao, gdje je u društvu gradonačelnika Dinka Piraka obišla uzgajivača konja Branka Kovačića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!