Otkako su počele skakati cijene energenata, svi su ‘poludjeli’ za sunčanim elektranama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Divljanje cijena energenata glavna je vijest gotovo od početka ruske invazije na Ukrajinu, što i ne čudi s obzirom da su struja i plin na svjetskim burzama višestruko poskupjeli. Enormno povećanje računa za električnu energiju u kategoriji poduzetnika u srpnju dovelo je pak do mnogobrojnih najava o zatvaranju, straha i panike. Iako je nedavno izglasani paket mjera Vlade RH „težak” 21 milijardu odagnao najgore noćne more, među poduzetnicima, ali i kućanstvima, sve je veće zanimanje o dostupnim obnovljivim izvorima energije, ne samo zbog ekoloških, već prvenstveno zbog financijskih razloga.

Stoga ne čudi što je predavanje Igora Petrovića, stručnjaka za sunčane elektrane i direktora tvrtke Parpar, održano tijekom Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu izazvalo ogroman interes.

Puno pitanja, ali i predrasuda

S obzirom da je riječ o „običnim smrtnicima” i dalje prilično nepoznatoj tehnologiji, a instalacija sunčane elektrane uključuje i komunikaciju s Hrvatskom elektroprivredom, građani i poduzetnici zainteresirani za taj oblik ulaganja puni su pitanja, ali i predrasuda.

Sunčane elektrane, naime, rade se po mjeri, a da bi se došlo do prave mjere, potreban je niz ulaznih podataka, od prosječne potrošnje električne energije preko kvadrature, orijentacije i nagiba krova i mnoštva dodatnih informacija o kojima ovisi i konačna cijena. Od konačne cijene ovisi i razdoblje u kojemu bi se investicija trebala isplatiti, a cijena kilovata razlikuje se ovisno o tomu tko ga troši i koliko ga troši. Stoga, na samom početku procesa uvijek je najbolje potrošiti malo vremena na konzultacije sa strukom kako bi se došlo do optimalnog modela.

I mali i veliki…

Treba naglasiti i da je tog vremena stručnjacima na raspolaganju sve manje i manje, upravo zbog velikog porasta potražnje.

– Od početka porasta cijena energenata vidi se veliki porast potražnje svih vrsta alternativnih izvora energije, pa tako i sunčanih elektrana. Sunčane elektrane dobar su način da se smanje troškovi električne energije, a istovremeno zbog visoke cijene struje skraćuje se vrijeme povrata investicije. Dovoljno je primijetiti da puno ljudi nalazi ekonomsku računicu čak i bez sufinanciranja iz fondova. Načelno interesiraju se svi. Od malih elektrana za kućanstva, preko poduzetnika, pa do velikih proizvođača. Svi se žele osigurati od nestabilnog tržišta ili možda na njemu nešto zaraditi – poručuje Petrović.

Glavne prepreke

Na pitanje što smatra najvećom preprekom pri izgradnji sunčane elektrane odgovara da je najveći problem ogromna količina informacija koje vrlo često budu netočne.
– Od pogrešno dimenzionirane sunčane elektrane, preko pogrešnog tumačenja obračuna energije na računima opskrbljivača, sve do statusa korisnika. Cijene elektrana za sada su korektne, a ozbiljni projektanti i izvođači nemaju problema sa HEP-om. Samo u nekim periodima imamo nestašicu opreme, ali i to dolazi u naletima. Generalno nema velikih problema – smatra Petrović.

Kada je pak u pitanju poticajna mjera ukidanja PDV-a, Petrović napominje da se taj porez ukida samo za kućanstva, dok za poduzetništvo i dalje ostaje prijenos porezne obveze kao i do sada.

– Za kućanstva je to veliko rasterećenje jer smanjuje ukupnu cijenu sunčane elektrane, ali što će se događati na tržištu ovisi o više stvari. Primjerice, o kretanju cijene opreme, cijene rada, dostupnosti opreme i slično. Dakako, očekujem da će se naći izvođača koji će na tome pokušati zaraditi, ali mislim da će samo tržište korigirati takvo ponašanje pojedinaca – poručuje Petrović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!