Povjerenstvo za ravnopravnost spolova upozorilo na brutalizaciju nasilja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uoči sutrašnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sjednicu je održalo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i upozorilo na nastavak trenda brutalizacije nasilja. Prekršaja nasilja nad ženama je iz godine u godinu sve manje dok je broj kaznenih djela u porastu. Žrtve o onome kroz što prolaze često šute, a i okolini je nerijetko teško prepoznati znakove.

-Kada dođete kod obitelji, žene i mislite da je sve savršeno, to ne vidite jer su to situacije gdje se takve stvari skrivaju i ne govore. Tek kada se nešto desi vidite da tu nešto nije ‘štimalo’, a onda je najčešće kasno – kaže predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ Jasna Mikles Horvat.

Jasna Mikles Horvat

Žrtve šute zbog straha, srama, ali i nepovjerenja u institucije. Povjerenju svakako ne doprinosi nesuradnja i segmentiranost sustava koji bi ih trebao zaštititi.

-Međuresorna suradnja još uvijek zapinje i ono što jedan sektor radi, npr.policija se teško iskomunicira s pravosuđem i to sve ide dosta sporo – upozorava Iva Čatipović iz udruge S.O.S. Rijeka.

Iva Čatipović

I dok je sustav trom, nasilje nije, a sigurne kuće su pune. Ni ona bjelovarska nije iznimka.

-Sklonište je uvijek puno i uvijek se traži mjesto više. Prošle godine smo cijelu godinu imali puno sklonište i sedam zahtjeva smo morale čak odbiti – opisuje problematiku voditeljica bjelovarskog skloništa za žene i djecu žrtve nasilja Iskrica Strčić.

Za ublažavanje problema je prije svega potrebno raditi na osvještavanju javnosti i edukaciji, ali i ulagati u smještajne kapacitete za žrtve nasilja, pa je stoga i donacija Povjerenstva od pet tisuća kuna udruzi Iris koja vodi bjelovarsku sigurnu kuću dobrodošla.

Iskrica Strčić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!