Bjelovar mijenja rasvjetu, stiže četiri tisuće novih ‘žarulja’. Evo koliko će koštati…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar kreće u zamjenu javne rasvjete. Od 6.300 rasvjetnih tijela zamijenit će njih četiri tisuće, a netaknuta će ostati ona rasvjetna tijela koja su zadnja mijenjana. Time će se standardizirati kvaliteta rasvjete na području cijelog grada, a kako se postavlja moderna, LED rasvjeta očekuju se i znatne uštede.

-Vi danas na području Bjelovara imate prosječnu snagu svjetiljke od 120 W za jednu svjetiljku, a mi smo sada dobili snagu od 46W jedne LED svjetiljke. Dakle, to je ušteda od 66 posto – naglasio je na predstavljanju projektant tvrtke koja izrađuje projektnu dokumentaciju Darko Angebrandt.

U dijelovima grada će se uz to postaviti takozvana pametna rasvjeta za smart city. Cijeli je projekt vrijedan 11 milijuna i 200 tisuća kuna, a Grad će ga uz kamatu od najviše 0,5 posto financirati uz kredit HBOR-a. Tu je Bjelovar uletio i uz dozu sreće jer to nije bilo moguće prije godinu dana kada su kretali u projekt, priznaje gradonačelnik Dario Hrebak.

-Nije u tom trenutku rezerva, kvota koja je omogućena za neke gradove bila dostupna i za Bjelovar, ali igrom slučaja, neki su što zbog izbora, što zbog nekih drugih razloga morali odustati i Bjelovar je spremno dočekao svoju šansu i uskočio u vlak – kaže Hrebak.

Po sadašnjoj cijeni električne energije investicija će se vratiti za tri godine, a godišnje će se na rasvjeti uštedjeti tri milijuna kuna. Projekt mora biti gotov u rujnu 2023.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!