Franciškovo u Lipiku ovog vikenda miriše na ajvar!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove jeseni, najbolje mjesto da doživite pune čari tog bogatog godišnjeg doba je Lipik koji donosi bogatu gastronomsko-kulturno-rekreativnu ponudu na Franciškovu, manifestaciji nazvanoj u čast sveca zaštitnika. Tumači to voditelj ureda Turističke zajednice Lipika Hrvoje Kovačić.

– Franciškovo je naziv koji su naši stari upotrebljavali na blagdan svetog Franje Asiškog, zaštitnika grada Lipika. Krajem rujna i početkom listopada upravo zbog toga imamo mnoštvo događanja u Lipiku. – kaže i dodaje kako se jedno od njih odvija već ove subote.

Bojom, mirisom, a ponajviše okusom ovog vikenda u Lipik će mamiti ajvar jer se njemu u čast tamo odvija – Ajvarfest. Jedinstvena je to manifestacija koja se organizira šestu godinu zaredom. Popularna je, kako među domaćima tako i među turistima. Svi oni kojima se svidio prošlogodišnji Ajvarfest, ove će godine biti još zadovoljniji, otkriva Kovačić.

 U sklopu Ajvarfesta će biti mnoštvo događanja, poput otvorenih vrata tvornice Studenac u Lipiku koja se može pohvaliti stogodišnjom tradicijom. Tvornica do sad nikad nije bila tako otvorena za turiste, kako će biti sada – najavljuje i dodaje kako će centrom Lipika prošetati konji jer Državna ergela lipicanaca organizirati vožnju kočijom, dok će kasački klub Dijamant prezentirati jahanje.

Što se Ajvarfesta tiče, organizatori osiguravaju potrebnu papriku i patlidžan, a sudionici moraju osigurati samo dobru volju, kulinarske vještine i entuzijazam. Vatre se pale i lonci na njih stavljaju ove subote u deset sati u lipičkom parku. No, ipak tu nije riječ o samom spremanju ajvara, jer natjecateljski duh sudionika taj događaj napravi još napetijim. Uz već tradicionalni Ajvarfest, prvi će se puta održati Tradicionalni slavonski doručak.

– Tamo ćemo pak pripremati jaja, otprilike oko 1500 komada, nakon čega slijedi natjecanje u tuckanju jaja, u kojeg se mogu uključiti svi posjetitelji – kaže Kovačić.

Zabava se nastavlja i u nedjelju kada će svo bogatstvo svoje baštine pokazati sudionici Dana kulture nacionalnih manjina. Bit će to prilika da sve manjinske udruge koje djeluju na području Lipika pokažu svoje običaje, a i nastup i to u narodnim nošnjama. Uz sve to pokazat će i svoju gastro ponudu, a uključeno je pet nacionalnih manjina.

Bogat program se nastavlja i sljedećeg tjedna, najavljuje Kovačić.

-Pozivamo sve i idućeg vikenda, 30. rujna, u petak na premjeru koncerta Pjesme o Lipiku, veliki koncert poznatog sastava Zlatne doline iz Požege. – kaže Kovačići i dodaje kako u subotu, prvog listopada slijedi Fišijada jer tko je vidio iz Slavonije otići gladan!

No, mislili su Lipičani i na trošenje kalorija jer planiraju dvodnevni Planinarski pohod 8. i 9. listopada. Sudjelovati mogu i obitelji s djecom i rekreativni planinari, jer je cilj pokazati svima što sve Lipik nudi i izvan granica grada. Uz ovoliko događanja, teško je odabrati samo jedan koji treba posjetiti u Lipiku.

FOTO: TZ Lipik


PODIJELI S PRIJATELJIMA!