Iseljavanje je najveće u „gradonačelničkim” naseljima, a ovo su demografski šampioni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar u posljednjih deset godina izgubio je desetak posto stanovnika pri čemu svakako nije iznimka u odnosu na hrvatski prosjek, a Bjelovarčani podjednakim tempom nestaju iz centra kao i s periferije. Popis stanovništva iz 2021. godine pokazuje da od 30 prigradskih naselja samo četiri bilježe plus, dok su sva ostala u minusu.

Naime, prema popisu iz 2021. godine u Bjelovaru živi 36.316 stanovnika, njih gotovo četiri tisuće manje nego što ih je zabilježeno 2011. godine. Pri tomu statistika kaže da je 24.392 žitelja vode u rubrici „grad Bjelovar”, dok je preostalih 11.924 osoba raštrkano u 30 prigradskih naselja.

Vatromet demokracije

Neka od njih, poput Male Ciglene, sa svojih tek deset stanovnika ustvari i postoje samo u rubrici Državnog zavoda za statistiku te u smiješnom vatrometu demokracije gradske administracije koja čak i tamo svake četiri godine provodi izbore za Vijeća Mjesnih odbora. U politici koja glasi „bolje da propadne selo nego izbori za članove Vijeća Mjesnih odbora” možemo očekivati da će se izbori u Maloj Cigleni održavati i kad u tom naselju ne bude glasača. Bit će to svakako izazov za gradsku upravu, ali svjedočili smo i većim čudima.

Postoje i bjelovarska prigradska naselja koja su doista naselja, iako je prepolovljen broj onih u kojima živi više od tisuću stanovnika. Titulu velikih izgubili su Brezovac i Gudovac, a zadržali Trojstveni Markovac i Ždralovi koji su i dalje najveće gradsko prigradsko naselje.

Listu naselja s najvećim padom broja stanovnika predvodi već spomenuta Mala Ciglena koja je sa 17 spala na deset stanovnika, a još je nekoliko depopulacijskih oaza koje su u posljednjih deset godina izgubile više od 20 posto stanovnika. Riječ je o Galovcu, već spomenutom Gudovcu, Kokincu, Stančićima, Starim Pavljanima i Tomašu.

Gradonačelnički egzodus

Boljim poznavateljima bjelovarskih prilika svakako neće promaknuti zanimljiva poveznica. Naime, gradonačelnica Đurđa Adlešič „snaša je iz Tomaša”, dok je prvi njezin nasljednik Antun Korušec dečko iz Galovca, a sljedeći, aktualni gradonačelnik Dario Hrebak dečko je iz Gudovca, poznat među ostalim i po ogromnim ulaganjima u taj Mjesni odbor. No, tek za nešto manje od deset godina vidjet ćemo jesu li novi dječji vrtić, energetski obnovljena stara škola, uvedeni vodovod i kanalizacija i cesta koja nikako da se do kraja asfaltira dovoljni da to naselje, najpoznatije po sajmu i nekada bogatim poljoprivrednicima, prijeđe u demografski plus.

Što se pak tiče šampiona, dakle naselja u kojima je broj stanovnika 2021. bio veći nego na popisu iz 2011. godine, riječ je o Brezi u kojoj je broj stanovnika „podebljan” za trećinu, s njih 102 na 135 osoba. Skok od desetak post bilježe i Puričani gdje je sada 151 stanovnik, a bilo je ih 136. U Zvijercima je pet stanovnika više, sa zabilježenih 54 sada ih je 59.

Naselje s najviše novih stanovnika je Klokočevac s čak 110 novih susjeda. Klokočevčana je na popisu stanovnika iz 2011. godine bilo 828, a sada ih je 938. Ako se pozitivni trend nastavi, na sljedećem popisu mogli bi se pohvaliti prvim prigradskim bjelovarskim naseljem koje je nakon desetljeća i desetljeća prešlo magičnu granicu od tisuću stanovnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!