Jazz band ‘Shoothsayer održao koncert u Bjelovaru. ‘U studenom izlazimo s prvim autorskim albumom’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sinoć je u popularnom bjelovarskom pubu održan fantastičan jazz koncert koji je oduševio mnogobrojnu publiku. Naime, koncert je održao jazz band ‘Shoothsayer’ koji čine trojica vrsnih mladih glazbenika, Miloš Čolović iz Srbije, Lenart De Bock iz Slovenije i Sebastian Baumgartner iz Njemačke. Njihove izvedbe karakterizira energičan zvuk tria inspiriran bandovima Elvina Jonesa, Sonny Rollinsa i drugih izvođača na granici između hard bapa i free jaza. Inače, ova trojica glazbenika najviše su aktivna na austrijskoj jazz sceni, a ujedno su i kolege na Umjetničkoj akademiji u Grazu koju ubrzo završavaju.

-Mi smo prijatelji dosta dugo, Lenart i ja smo tri godine bili cimeri u Grazu na Umjetničkoj akademiji, Sebastian je isto frend s Akademije i prije malo više od godinu dana smo osnovali bend i počeli zajedno svirati. Inicijalna inspiracija za osnivanje benda je bio trio Elvina Jonesa i to je bila ideja da napravimo sastav bez klavira, znači samo saksafon, bas i bubanj – kaže Čolović i nastavlja.

-Prva svirka koju smo imali bila je repertoar ekipe Elvina Jonesa, ali s vremenom smo počeli da ubacujemo naše autorske stvari i raznovrstan repertoar, malo smo više otišli u free jazz pravac. Za Bjelovar smo pripremili dosta autorskih stvari, ali i nekih drugih – kazao je Čolović kojeg smo upitali kako održavaju probe kada nisu u Grazu s obzirom da su iz različitih država.

Želimo napredovati

-Preko ljeta nismo imalo puno proba, ali uglavnom vježbamo u Grazu. Ja sada idem živjeti u Beč gdje idem na magisterij tako da smo se dogovorili da će Lenart i Sebastian jednom ili dva puta mjesečno dolaziti do mene u Beč na probe, a toliko i ja kod njih u Graz. Plan je da često i održavamo koncerte u Beču i Grazu, ali i drugim gradovima tipa Ljubljana, Beograd Slovačka, Češka, i još mnogi drugi – rekao je Čolović – kojeg smo upitali kako nalazi inspiraciju za autorska djela.

-A slušam puno glazbe koja me inspirira i onda od svega toga složim to jest složimo ono što smatramo da je dobro. Kombiniramo mnogo toga. Inače, imamo već program za svoj prvi album, sve je pripremljeno samo ga trebamo snimiti. Mislim da ćemo snimanje albuma organizirati u studiju u Beogradu sada u studenom i baš se veselimo tome – istaknuo je Čolović koji je dodao da nakon prvog albuma odmah idu snimati i drugi, a upitali smo ga i kakvi su ciljevi s bendom u budućnosti.

-Želja je da sviramo dalje, da idemo na što više koncerata, da radimo to što volimo i da napredujemo. Ako sviraš u istom sastavu deset godina, onda stvarno možeš da odsviraš nešto posebno, da imaš taj grupni sound i sve kako treba. Tako da, idemo na koncerte, idemo snimiti album, radit ćemo, vježbati, napredovati i vidjet ćemo gdje ćemo završiti – zaključio je Čolović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!