Marin (7) obožava povijest! Obišao je 39 starih gradova, utvrda, dvoraca… Misli da to ima veze s njegovim prezimenom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ZAGREB – Marin Stary, Bjelovarčanin s bjelovarskom i zagrebačkom adresom poseban je dječak pun zanimljivih priča. Zašto? Zato što je Marin veliki zaljubljenik u povijest, povijesnih činjenica, događaje, stvari, ljude, glazbu, aute…

Iako je Marin nedavno upisao tek prvi razred u Osnovnoj školi Trnjanska u Zagrebu, usuđujemo se reći da barata povijesnim činjenicama, ne samo bolje od većine svojih vršnjaka, već i od većine odraslih.

– Volim povijest od kada sam bio mali. Išao sam u Trakošćan i jako mi se svidio. Tada sam zavolio povijest. Isto tako, prezivam se Stary pa mislim da zato volim stare stvari – rekao nam je Marin.

Najviše Marin voli povijesne događaje i stvari, ali i ljude. Kako bi se tako različito dijete uklopilo u svoju vrtičku skupinu, odgojiteljica je u suradnji s roditeljima osmislila tri predavanja koje je vodio sam Marin. Nakon toga Marin više nije bio čudan dječak koji priča nekakve gluposti nego dječak od kojeg se može svašta naučiti.

– Najdraži su mi Faust Vrančić, Nikola Šubić Zrinski i Nikola Tesla. O Faustu Vrančiću i Nikoli Tesli sam održao predavanje u vrtiću, o Nikoli Šubiću Zrinskom još nisam, ali isto ga baš volim – dodaje.

Poseban je Marinu grad Đurđevac.

– Zanimljiva mi je bitka o Đurđevcu odnosno “Legenda o picokima”, pucali su, imali su baklje i mačevali su se. Postoje tri legende u jednoj, a zovu se picoki zato što su pjetlića ispalili iz topa. Tako su se obranili od Turaka – kaže Marin.

Osim Đurđevca, posjetio je Marin i brojna druga povijesna mjesta. Naime, Marin je do sada obišao 56 muzeja i 39 starih gradova, utvrda, tvrđava i dvoraca. Imamo i popis pa detaljne Marinove pustolovine možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/groups/252178809235757/permalink/641605666959734/

Veliki je Marin obožavatelj i starih auta.

– Najdraži mi je fićek. Imamo fićeka doma, ali nismo ga još složili – kaže.

Marin već ima i svoj najdraži predmet u školi.

– U školi mi je dobro, iako puno učimo. Najdraži predmet mi je vjeronauk jer je tamo sve o prošlosti – navodi Marin.

Marin nije preveliki ljubitelj tehnologije, ali kada i konzumira tehnologiju, opet se okreće povijesti.

– Volim slušati i gledati “Crno bijeli svijet”, posebno pjesmu od grupe Film “Srce na vrućem asfaltu”. Također volim gledati operu Nikole Šubića Zrinskog, ali i emisije od Roberta Knjaza – rekao je Marin.


Marinova mama Ivana Stary pomno prati razmišljanje svog sina jer svjesna je da Marinovu zaljubljenost u povijest treba cijeniti i njegovati. Vodi i Facebook stranicu “Starcy” gdje se s Marinovim pustolovinama možete još bolje upoznati.

– Ne znam kada je točno počela ljubav prema povijesti. Ja volim serijal Hrvatski kraljevi, a kako je Marin bio premali za to gledao je samo špicu i poželio sa četiri godine kostim kralja Tomislava. Želja mu je obići sve spomenike iz te špice, ostao nam je još jedan. A onda sam naišla na Hrvatske velikane kod Knjaza i tu je odabrao zanimljive ličnosti. Inače kada je imao dvije godine u šetnji Zadrom naletjeli smo na Knjaza kako snima emisiju o Leopoldu Mandiću, i tada smo ih skupa slikali, ne sluteći da će mu biti idol, a njegove slike izrezuje iz novina i lijepi po ormarima (kao u osamdesetima). Inače kada se igra kao da slušam pokojnog Pavla Tvrtkovića, baca neke svoje godine i činjenice. Ne znamo do kada ga ta strast bude držala, ali u svakom slučaju kao njegovi roditelji podržat ćemo ga u njegovim interesima bila to povijest ili nešto sasvim treće – rekla je Ivana Stary.

Iako je priča i anegdota s Marinom puno, Marinova mama ispričala nam je još jednu.

– Marin je dugo dugo dudao dudu i onda je rekao teti u vrteku da će dudati još jedno ljeto i do Božića. Mi smo mu rekli da ne smijemo kupovati neke igračke zato što nisu za dudače i tako je on odlučio otvoriti muzej duda. Otvorio ga je sa četiri godine i devet mjeseci za Badnjak, je bilo suza radi dude, ali samo jedan dan. I sad ja u prvom mjesecu objavim na fejsu u grupama za mame da imamo muzej duda i da se može obići online. Bilo je tu večer jedno 16000 pregleda, i naravno to je bila 2020. godina, do godine nas je cijela Hrvatska iskopirala i noć muzeja je kod svih krenula biti online. Njegova zbirka je u Bjelovaru i uvijek se smijemo da ni ne znaju u Bjelovaru da imaju muzej više. Svake godine za noć muzeja podijelimo post i gledamo kako broj posjetitelja raste – isričala je Stary, a muzej duda možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/ivana.tomasevic.14/videos/10158727685200839/

Za kraj smo Marina upitali što bi poručio svojim vršnjacima, zašto je važno poznavati povijest?

– Moramo poznavati povijest kako bismo bolje shvatili što će se dogoditi u budućnosti – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!