Sramite se, ne znate predvidjeti niti tornado. Fulali ste 100km. Zašto vas plaćamo?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nitko u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) pojma nije imao da će u četvrtak, 15. rujna, čazmansko, ali i područje drugih gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, poharati strašno olujno nevrijeme koje će prouzročiti velike materijalne štete i srećom, tek jednu ozljedu. Podsjetimo, tog kobnog popodneva tornado je prošao centrom Čazme, a snažna pijavica s lakoćom je skidala krovove s kuća i gospodarskih objekata, čupala drveće i polijegala kamione na cestu. U nekim razvijenijim državama nevremena takve jačine najavljuju se i nekoliko dana ranije kako bi se lokalno stanovništvo moglo pripremiti, pa i evakuirati u određenim iznimnim situacijama.

Ne može se reći da DHMZ tog kobnog četvrtka nije radio ništa. Naime, na naš upit Centru 112 jesu li zaprimili bilo kakvo službeno upozorenje o predstojećem nevremenu odgovorila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova:
„Dana  15. rujna, Ravnateljstvo civilne zaštite, Operativni centar civilne  zaštite zaprimio je kratkoročno upozorenje DHMZ-a na opasne vremenske  pojave za Hrvatsku  iz Slovenije prema Hrvatskom zagorju (u smjeru Krapine, Lepoglave i  Ivanca) da se približava grmljavinsko nevrijeme s lokalno mogućom tučom i  pojavom olujnog vjetra te je sukladno tome obaviješten  nadležni Županijski  centar 112 i stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne  (regionalne) samouprave na navedenom području. Sukladno dobivenim  informacijama DHMZ-a,  Ravnateljstvo civilne zaštite je navedeno kratkoročno upozorenje  objavilo na društvenim mrežama”, stoji u odgovoru MUP-a.
Izdavanje upozorenja na opasne vremenske pojave doista je u nadležnosti DHMZ-a, napomenuli su iz MUP-a te pojasnili da ih ta ustanova objavljuje na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama i to prema aktualnim prognozama koje su javno dostupne svim građanima.

U slučaju  specifičnih upozorenja koja se odnose na određeni dio regije (prema  DHMZ-ovoj podjeli RH je podijeljena na 10 regija), upozorenja  se putem Županijskih centara 112 dostavljaju stožerima civilne zaštite  jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sustav, dakle, postoji, a odgovornosti su, barem sudeći prema odgovoru MUP-a, jasno raspoređene. Jedini je problem to što DHMZ nije imao ni približno točnu vremensku prognozu.

Da nikakvo posebno upozorenje nisu primili niti vatrogasci na području BBŽ potvrdio nam je i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Silvestar Štefović.

-Obično dobijemo upozorenje kad Državni hidrometeorološki zavod proglasi tzv. alarm, žuti ili crveni, kojega ovoga puta nije bilo. No, sve i da je bilo takvog upozorenja, to ne znači ništa za pripravnost vatrogasaca koji su ionako u stanju pripravnosti 24 sata i spremni su na sve vrste intervencija – kaže Štefović, dodajući kako su i za posljednjeg nevremena reagirali u rekordnom roku, a u pomoć su im stigli i kolege iz drugih županija.

O izvanrednoj situaciji na području BBŽ upit smo poslali i Državnom hidrometeorološkom zavodu još 22. rujna, no dobili smo samo automatizirani odgovor da je naš upit zaprimljen, dok pravi odgovor još uvijek čekamo. Tek ćemo vidjeti hoće li u njemu biti objašnjenje činjenice da je 15. rujna opasnost oglašena samo za područje Zagorja, skoro jedinog područja u kontinentalnoj Hrvatskoj koje toga dana oluja – nije poharala. Naime, osim Bjelovarsko-bilogorske županije, na udaru razornog nevremena našle su se istoga dana još tri županije – Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska. (ik, stm)

Foto: Davor Kirin


PODIJELI S PRIJATELJIMA!