Unatoč svim kvalitetama ravnateljica Šola mora otići. Upravno vijeće napravilo niz propusta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Raspisivanje i provedba natječaja za ravnatelja Doma za starije osobe Bjelovar izazvala je ovih dana u određenim krugovima popriličnu raspravu.

Brojne nejasnoće pojedini akteri koriste za tvrdnju da se natječaj namješta navodnoj županovoj kumi Mariji Šoli (oboje su svojedobno demantirali kumstvo) koja od svibnja tom ustanovom upravlja kao v.d. ravnateljica? Je li uopće smjela biti imenovana ravnateljicom, s obzirom da nema visoku stručnu spremu? Je li se Upravno vijeće Doma koje stoji iza natječaja prilikom izrade istog konzultiralo s pravnicima?

Ta i niz drugih pitanja ne čude, s obzirom da na službenoj internetskoj stranici Doma možete pronaći čak dva Statuta koja bi trebala biti temelj za raspisivanje natječaja za ravnatelja. U oba je članak koji se odnosi na imenovanje ravnatelja isti i propisuje sljedeće uvjete: završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, sociologije, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije, logopedije, pedagogije, medicinskih, humanističkih ili drugih društvenih znanosti.

No, u natječaju za ravnatelja koji je objavljen početkom ovoga mjeseca potencijalnim kandidatima nudi se još jedna opcija – završen specijalistički diplomski stručni studij. Taj je natječaj očito usklađen s novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji je donesen ove godine, a kojem se, kako doznajemo, statuti socijalnih ustanova moraju prilagoditi do kraja ove godine. Zakon propisuje upravo uvjete koji su navedeni u natječaju.

Nakon svega navedenog, nameću se pitanja – Kako je Marija Šola uopće mogla i može biti imenovana v.d. ravnateljicom, s obzirom da je prvostupnica sestrinstva, odnosno ima završen preddiplomski, a ne i diplomski studij koji za mjesto ravnatelja propisuju i dva dostupna Statuta Doma i zakon? I što će s tim u vezi sada poduzeti Upravno vijeće.

Odgovore na ta pitanja pokušali smo doznati od osobe koja je potpisala i novi natječaj i imenovanje Šole v.d. ravnateljicom, predsjednika Upravnog vijeća Petra Tomića (HSLS). No, on nam je, na naše iznenađenje, rekao kako nije upoznat s detaljima (?!) te da će nas, ako nešto dozna, obavijestiti!

Za pojašnjenje ove zavrzlame obratili smo se i županijskoj pročelnici Andrei Prugovečki Klepac u čijem resoru su i domovi za starije, no ona kaže kako je za raspisivanje natječaja doznala – iz medija.

-Mene o tome nitko nije obavijestio, a ja i nemam ništa za zapošljavanjima u Domu i drugim ustanovama. Dakle, Upravno vijeće raspisuje natječaj i odlučuje o zapošljavanjima, a jesu li se prilikom sastavljanja natječaja konzultirali s nekom pravnom ili stručnom službom, to morate pitati njih – kaže pročelnica Prugovečki Klepac.

Neslužbeno doznajemo kako se na sporni natječaj koji je zaključen javila Marija Šola, no i da njezina prijava nije jedina.

Dok predsjednik UV Doma za starije tvrdi – kako nije upoznat s detaljima (?!) te da će nas, ako nešto dozna, obavijestiti, premda je sam potpisao i novi natječaj i imenovanje Šole v.d. ravnateljicom, svatko imalo pismen vidi da se radi o nelegalnom imenovanju.

Dakle, v.d. ravnateljica Marija Šola mora smjesta podnijeti ostavku jer nema zadovoljavajuću stručnu spremu za posao koji obavlja, bez obzira na sve druge njezine vrline. Upravno vijeće doma mora prihvatiti tu ostavku i hitno izabrati novog v.d. ravnatelja koji ispunjava uvjete. Nakon toga i članovi Upravnog vijeća trebaju dati mandate na raspolaganje jer su izabrali v.d. ravnateljicu koja nije ispunjavala uvijete. Sankcije treba snositi i pravna služba Doma koja nije upozorila Upravno vijeće na propuste u izboru Marije Šole, jer Upravno vijeće donosi odluke temeljem informacija i podataka koje mu pripreme stručne službe Ustanove. I na kraju Upravno vijeće mora odlučiti je li natječaj koji je u tijeku kompromitiran i treba li i njega poništiti.

I još nešto – jedan od prvih poslova novog v.d. ravnatelja treba biti rješavanje ‘kupusare’ koja u vezi Statuta vlada na službenoj internetskoj stranici Doma, do koje je, spomenimo uzgred, gotovo nemoguće doći pretragom u internetskoj tražilici već to podrazumijeva neke okolne putove. Treba hitno razriješiti enigmu o važećem statutu, s obzirom da ih je tamo trenutno dva. Jedan, onaj u rubrici O NAMA, datira još iz 2015. i potpisuje ga tadašnja ravnateljica Vesna Trnski, koja je u međuvremenu otišla u mirovinu. Taj je statut tadašnje Upravno vijeće donijelo u svibnju 2015., a dva mjeseca kasnije ‘amenovao’ ga je osnivač Doma – Županija, odnosno Županijska skupština.

No, malo dalje na internetskoj stranici, u rubrici DOKUMENTI, nalazi se drugi Statut Doma! Njega potpisuje prethodnica Marije Šole, bivša ravnateljica Jasmina Radojčić. Donesen je na sjednici Upravnog vijeća održanoj u travnju 2020. godine. No, u tom skeniranom dokumentu nedostaje jako važan dio – onaj gdje se vidi da ga je potvrdila Županijska skupština. Tu potvrdu nismo uspjeli pronaći niti u dostupnim Županijskim glasnicima u kojima bi trebala biti objavljena. Ovo još jednom pokazuje kakav je nered ostao iza bivšeg župana Damira Bajsa, ali i to da nova županijska uprava u pojedinim ustanovama još nije niti počela čistiti taj nered.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!