Bjelovarska poduzetnica htjela sve zatvoriti, sada se ipak predomislila…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Gotovo je, rekla sam zaposlenicima da im nakon 31. listopada više ne mogu jamčiti posao i plaće jer su troškovi energije, plina i struje, toliki da moram zatvoriti lokale’ – rekla nam je prije mjesec dana Gordana Halauš, vlasnica bjelovarskog obrta za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo Luna.

Direktan povod za takvu odluku “zbog čega već tri dana nije spavala” je ugovor koji joj je ponudio dugogodišnji opskrbljivač plinom MET Croatia Energy Trade iz Zagreba. Naime, ova tvrtka od 1. listopada više ne može jamčiti fiksnu cijenu plina, već će je formirati prema cijeni na tržištu, i to prema cijeni s austrijske burze.

Drugim riječima, nema fiksnog iznosa, a neslužbeno ponuđena cijena od oko 20 kuna po kubiku prestavljala bi enorman trošak jer je lani potrošnja bila oko pet tisuća kubika. Minimalno 100 tisuća kuna samo za plin ova dugogodišnja poduzetnica ne može izdržati.
Zapravo, ne može podnijeti nitko pa je tako već dobila obavijest frizerskog salona da će i oni zatvoriti vrata jer su im najavljena poskupljenja nesavladiv problem.

‘Ne možemo podići cijene usluga i proizvoda jer sama ne bih plaćala kavu 15 ili 17 kuna, a i s takvim cijenama radili bismo samo za energente’ -rekla nam je prije mjesec dana šokirana poduzetnica.

Ugovori slični ovome koji nam je pokazala ići će i na adrese drugih poduzetnika. Tada smo zaključili: “Ne učini li Vlada ništa ili nedovoljno za njih, gašenje obrta i zatvaranje lokala bit će više praksa nego izuzetak. Brojni ugostitelji negoduju, ali i drugi obrtnici i gospodarstvenici koji ne vide budućnost budu li cijene energije nastavile divljati”.

“Cijena plina u kolovozu u Hrvatskoj bila je 350 eura. To je otprilike 25 kuna za kubik plina, a prije je bio 3 ili 3,5 kune. Danas je cijena plina 25 kuna na burzi, da bi on uopće došao u Hrvatsku. To je cijena koju moraju platiti opskrbljivači da bi plin došao u Hrvatsku”, rekao je šef udruge opskrbljivača i distributera plinom pri HGK-u Srećko Ezgeta.

Danas Gordana misli drukčije. Najzadovoljnija je što se njezini obrti tretiraju isto kao kućanstva kad je riječ o cijenama plina. Račun za struju je povelik, kaže, ali struja se može štedjeti, kaže i zaključuje kako će ipak pričekati sa zatvaranjem i otkazima djelatnicima. Pokušat će će nastaviti raditi i dalje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!