Kreće štednja, neki će gradovi i općine biti u mraku nakon 22 sata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uštede energije vrište na nas sa svih strana, pa smo pokušali saznati što će po tom pitanju čelnici gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pa i šire. U Bjelovaru redukcije ne planiraju, ali razlog tome je što još uvijek plaćaju jeftiniju struju. Naime, gradonačelnik Hrebak ističe kako imaju dobar ugovor s HEP-om, a planiraju i dugoročne uštede, samo ne redukcijom.

– Ugovor s HEP-om nam traje minimalno do kraja godine. Mi planiramo zamijeniti sva rasvjetna tijela na području Grada, projekt je vrijedan 11 milijuna kuna. To će vjerojatno biti napravljeno tijekom proljeća iduće godine, pa se nadamo da ćemo prije isteka ugovora smanjiti potrošnju i uštedjeti na javnoj rasvjeti. Tako da mi za sada uopće ne planiramo redukciju, jer smo sve procese pokrenuli na vrijeme – pojašnjava.

No, nisu svi sretni toliko da ne moraju “stegnuti remen”. Na redukciju javne rasvjete odlučili su se u Končanici.

– Mi smo kao lokalna samouprava, pristupili smo štednji. Nemamo više jutarnju rasvjetu, imamo samo od 19 do 22. Situacija je takva i svi moramo štedjeti – poručuje načelnik Zlatko Bakunić. Končanica uz to ima LED rasvjetu tako da je ograničenje vremena javne rasvjete dodatna ušteda.

Led rasvjetu, odnosno štednu rasvjetu uveli su i u Velikom Grđevcu, no, računi koji im stižu za struju, slični su onima prije štedne rasvjete. Ipak, i oni su se odlučili na redukciju i očekuju uštedu od 30%.

– Javnu rasvjetu nećemo paliti ujutro, kako je to već bilo, u 5 sati da svijetli do dana, mislimo da u jutarnjim satima nije toliko potrebna. Navečer, rasvjeta se pali na senzor prije smrkavanja, ali sada će svijetliti do 22 sata, a ne do 23 kao do sad – potvrdio je načelnik Tomislav Pavlečić nakon sjednice Općinskog vijeća na kojoj su svi zajedno odlučili iskušati sreću i vidjeti hoće li redukcijama više novce zadržati u općinskoj blagajni.

Visokim cijenama odlučili su se prilagoditi i u susjednim županijama. U Virovitici će, kako bi smanjili rashode za električnu energiju, gasiti rasvjetu oko ponoći, a paliti u 5:30, zbog odlaska građana na posao. Naravno, ta se mjera postepeno provodi, u pojedinim dijelovima grada i prigradskim naseljima, jer prvenstveno ovisi o tehničkim mogućnostima. Ipak, redukcija se neće provoditi na glavnim prometnim pravcima u centru grada Virovitice. Već je počelo gašenje rasvjete u ponoć u Gradskom parku, dvorištu Palače Pejačević, ispred crkve svetog Roka, te u djelu prigradskih naselja. Trenutno su ugašene dvije gradske fontane, kod Palače Pejačević i Robne kuće, a fontana na šetnici u pogonu je od 18 do 22 sata.

Unatoč pomoći Vlade, o redukciji rasvjete aktivno razmišljaju i u Đurđevcu. Prema gradskim izračunima, za javnu rasvjetu su nakon uvođenja led rasvjete trošili 300 tisuća kuna, dok će prema novim cijenama to biti i tri milijuna kuna. Ipak, rade na smanjenju kapaciteta, no aktivno razmišljaju i o mogućnosti kompletne redukcije, posebno jer je u zemljama EU zabranjena javna rasvjeta i osvjetljavanje kulturnih znamenitosti u promotivne svrhe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!