Danijela Hajdinjak Prihić: Evo što je Hrebak napravio dobro, a što loše za Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pitali smo gradsku vijećnicu Danijelu Hajdinjak Prihić što je po njezinom mišljenju gradonačelnik Dario Hrebak učinio dobro, što loše i kako bi ona vodila Grad.

-U visoko centraliziranim državama kakva je Hrvatska, vrlo je teško pisati o radu pojedine gradske uprave a da se jednim okom ne gleda prema Zagrebu, jer se tamo donose gotovo sve važnije odluke. Zapravo, takvo državno uređenje jedna je od najvećih prepreka razvoju svih (drugih) hrvatskih gradova i s te pozicije možemo uputiti jedinu vrlo ozbiljnu kritiku našem gradonačelniku Dariju Hrebaku.

Podržavanje HDZ-a u svemu

Njegov snishodljiv i gotovo podanički odnos prema vladajućoj stranci koja vodi Vladu RH pomaže opstanku sustava koji dugoročno najviše šteti svima nama, bez obzira koliko se unutar tog sustava naš gradonačelnik uspije izboriti za projekte u svojem gradu. Gotovo podržavanje apsolutno svega što HDZ radi u državi se ne može opravdati ničime i povijest će, ako Hrvatska preživi, sve one koji su „držali ljestve“ ovakvom HDZ-u ocjenjivati kao negativce, u to sam potpuno uvjerena. Zato mi je žao što je u dijelu opće javnosti riječ „gradonačelnik Bjelovara“ postala sinonim za neshvatljive verbalne akrobacije kojima se, kada je vladajućoj stranci teško, pokušava braniti neobranjivo riječima koje kod većine građana izazivaju nevjericu.

Previsoka cijena

To je ono što najviše zamjeram gradonačelniku Hrebaku. Imam osjećaj da onda kad on nastupi u emisiji Otvoreno, cijela Hrvatska misli da smo mi u Bjelovaru… malo čudni, da se blago izrazim. Cijena koju plaćamo za takvu politiku koju je odlučio voditi Dario Hrebak – ako mene pitate – malo je previsoka, no on je premoćno dobio izbore pa ima pravo kreirati vlastitu politiku kako misli da je najbolje za naš grad sve dok ima potporu naših sugrađana. No, nije svaka politika nacionalna, a ja vjerujem da je gradonačelnik Hrebak potporu dobio baš i samo zbog lokalne politike i zato ću svoj osvrt o tom dijelu njegovog djelovanja početi – pohvalama.

Veliki pomak u sustavu gospodarenja otpadom

Dobro je iskoristio priliku apliciranja na EU fondove, iako i tu postoji veliki potencijal za nadogradnju. Propustili smo brojne projekte u segmentu civilnog društva koji su se mogli povezati s javnim sektorom, poput sportskih aktivnosti djece i mladih, projekata u kulturi, projekti za ranjive skupine društva i dr. Grad funkcionira dobro u određenim područjima poput rasprodaje starih prostora i nepotrebnih zemljišnih čestica, napravili smo velik pomak u sustavu gospodarenja otpadom, renovira pomalo dotrajale zgrade uz gradnju novih – poput vrtića i škola, postoji želja za razvojem turizma i traži se pomoć od vodećih stručnjaka u zemlji i time možemo biti zadovoljni. Projekti poput termi su poželjni za razvoj grada i hrabri, jer možemo računati da će dovesti do izgradnje novih smještajnih kapaciteta, iako ako mene pitate nepotrebno predimenzionirani u vrijeme kada gotovo sve toplice u Hrvatskoj posluju sa gubitkom. Dakle postoji ideja, no vidjeti ćemo na kasnijim primjerima da često nakon predstavljanja vizualnih rješenja izostaje realizacija.

Dociranje na društvenim mrežama

Što se tiče kritika, moramo se vratiti na početak teksta i konstatirati da je kolega Hrebak komunikacijski krotak i jako pazi kako će u nacionalnim medijima govoriti o Vladi i njenim aferama i projektima, dok isto vrijeme na lokalnoj razini sve češće komunicira kao što se oštar pas ponaša prema slučajnim prolaznicima. To me najviše smeta kao građanku Bjelovara. Smatram da bi gradonačelnik Bjelovara trebao komunicirati asertivno, pozitivno. A ne da često napada građane na društvenim mrežama na način da docira zbog čega se svi koji misle drugačije o nekoj temi mogu osjećati kao građani drugog reda. Tu bi prije svega izdvojila primjer komunikacije na društvenim mrežama kod izbora direktora Termi i oko grijanja u školi koja je odzvonila i na nacionalnoj razini jer je naš gradonačelnik govorio da se svi moramo odreći malo komoditeta, smanjiti grijanje za nekoliko stupnjeva ili ga ugasiti kada popodne u školama budu samo gospođe koje ih čiste kako bismo dali doprinos izlasku iz energetske krize. A onda samo dva ili tri dana kasnije saznamo da je netko dobro povezan s Vladom, koju on tako gorljivo podržava, pokušao zamračiti milijardu kuna otetu na trgovanju plinom. Kojim se griju iste te škole.

Vizualizacije koje nisu realizirane

No dobro, uz te „sitnice“, žao mi je što se površno pristupa određenim projektima. Primjer je zasigurno prometna studija tj. Plan održive mobilnosti grada Bjelovara koji je predstavljen u veljači 2019, a nije do danas zaživio. Često porezni obveznici plaćaju razne studije i vizualizacije koje u konačnici nisu realizirane. Gradonačelnik Hrebak često na tiskovnim konferencijama i na društvenim mrežama neke projekte predstavlja kao gotove, iako svi znamo da tome nije tako. Primjer toga je smart city, a dio tog projekta je i digitalizacija gradske uprave, predstavljen kao Bjelovar – grad bez papira. Sami svjedočimo da i dan danas tomu nije tako. Još uvijek brojni procesi nisu digitalizirani, a aplikacija Transparentno hitno treba poboljšanja, povezivanje sa sustavom računovodstva i povezivanje sa računovodstvima svim ustanova, dakle Grad bi trebao uvesti riznicu svih proračunskih korisnika.

Bjelovar je naš grad, a grad čine njegovi ljudi. Svi mi koji živimo ovdje upućeni smo jedni na druge i imamo obvezu dati sve što možemo našoj zajednici da se stvari mijenjaju na bolje. Zato ne smijemo govoriti samo o negativnostima, nego moramo objektivno ocijeniti cijeli aspekt nečijeg rada. Nadam se da sam u tome uspjela u ovom tekstu i da ću kroz sljedeće razdoblje dobiti priliku reći još nekoliko riječi o tome što bih ja napravila da mi građani daju priliku. Do tada, želim vam svima mirnu i toplu jesen. Sa grijanjem u školama koje nam je osigurala Vlada pod mudrim vodstvom premijera Plenkovića. Hvala mu još jednom.
Šalim se, naravno. Ozbiljno se šalim. Milijardu puta ozbiljno. Naših zajedničkih milijardu. Nije mi do
šale. Ozbiljno. (Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!