[FOTO] Titulu najboljeg na Fišijadi potvrdio majstor Kristijan, otkriveni i stručnjaci za lov u mutnom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najbolji fiš na tradicionalnoj Fišijadi koja se održala povodom Dana Grada Lipika i na kojoj se natjecalo čak 57 ekipa, ponovno je, i to po treći put, pripremio Kristian Katušić iz Babine Grede. Naime, osim što je pobjednik ovogodišnje, on je pobjednik i prošlogodišnje Fišijade, ali i one ranije koja se održala 2019. godine. Drugo mjesto je pripalo ekipi Probušeni kotlić iz Velikih Zdenaca, dok je Vladimir Kovačević iz Starog Slatinika osvojio treće mjesto.

S obzirom na ponovno veliku konkurenciju, čiji broj iz godine u godinu sve više raste, četveročlanom žiriju, kojeg su i ovom prigodom sačinjavali prvaci lokalne gastronomije Željko Ljevaković – Trovač, Vlado Maraković – Vabec, Nada Zeljković i Aleksandar Šubert – Miki, nije bilo jednostavno odlučiti kome će dodijeliti nagrade za prva tri mjesta. Razlika je bila u nijansama, a bodovalo se prema izgledu ribe te boji, gustoći i okusu fiša.

Ove se godine na tradicionalnoj Fišijadi u Lipiku okupilo čak 57 ekipa koje su stigle iz čitave Slavonije, ali i šire. Tako je osim domaćih natjecatelja s područja Lipika i Pakraca, bilo ekipa koje su došle iz Zagreba, Sesveta, Lipovljana, Kutine, Daruvara, Dežanovca, Garešnice, Velikih Zdenaca, Novske, Nove Gradiške, Okučana, Požege, Pleternice, Jakšića, Slavonskog Broda, Magić Male, Velike Kopanice, Kneževih Vinograda i Babine Grede.

Zanimljivo je spomenuti i to da se Povijesno društvo Pakrac – Lipik pobrinulo i za to da u Fišijadi sudjeluje čak 8 ekipa iz Kaniške Ive tako da smo unutar same Fišijade imali i svojevrsno mini lokalno natjecanje u pripremi fiša između ovih ekipa.

Svaka natjecateljska ekipa je dobila 3 kg šarana, a osim ribe, dobili su i drvo, vino, kruh, zdjelice, pribor za konzumaciju i promotivne majice. Grad Lipik je svim posjetiteljima osigurao besplatan fiš.

Pobjedničkim ekipama priznanja i nagrade uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je kotlić od 16 litara te pripadajući tronožac, nagrada za drugo mjesto je kotlić od 12 litara, a za treće kotlić od 10 litara.

Gradonačelnik je ovom prigodom otvorio i prijave za sljedeću Fišijadu koja će se na godinu održati uoči Dana Grada i koja bi sudeći po ovolikom broju prijavljenih ekipa mogla biti još brojnija.

Lov u mutnom – posebna atrakcija

Kao što je to bilo i ranijih godina, tako je i ovaj put veliki interes iskazan za lov u mutnom, odnosno lov ribe golim rukama u zamućenoj vodi. Pobjednica u ovoj igri bila je Filipa Filipović iz Magić Male, a u lovu joj je pripomogao i otac Željko.

Ovogodišnja Fišijada, koju su organizirali lipička Turistička zajednica i Grad Lipik, prošla je u lijepom i ugodnom jesenskom vremenu, usprkos tome što je prijepodne bilo kišovito i postojala je bojazan da će se tako nastaviti i kasnije. Osim fiša, u ponudi je bilo i pečenih šarana na rašljama, ali i bogata ugostiteljska ponuda restorana Vrata Slavonije.

Pavel zabavljao publiku i priredio sjajnu atmosferu

Tijekom cijelog dana je vozio turistički vlakić, mogli su se jahati konji, a moglo se provozati i fijakerom Državne ergele Lipik.

Za vrijeme poslijepodneva glazbenu podlogu osigurali su tamburaši iz Doljana, a nakon 21 sat na programu je bio večernji koncert zagrebačkog rock i pop sastav Pavel, jednog od najpopularnijih sastava u Hrvatskoj. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!