Bjelovarčani od proljeća dobivaju još jednu posudu za razdvajanje otpada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčani će od idućeg proljeća imati mogućnost razdvajanja bio-otpada, pa će uz postojeće posude za miješani otpad, plastiku i metal te papir dobiti još jednu. Razdvajanjem bio otpada dodatno će smanjiti količine mještovitog otpada, a Bjelovar će biti korak bliže ispunjenju cilja o smanjanju količina otpada koje završavaju na odlagalištu u Dolinama. Novi, značajan ekološki iskorak moguć je zahvaljujući ulaganju od stotinjak milijuna kuna.

Naime, Bjelovar bi u roku od pola godine trebao imati jedan od najmodernijih cjelovitih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, uključujući i energetsku neovisnost, čulo se pri obilasku gradilišta kompostane i sortirnice u ponedjeljak. Dovršetak građevinskih radova očekuje se do kraja ove godine, a potom slijedi odabir operatera i stavljanje u funkciju razdvajanja biološkog otpada u kućanstvima i među tvrtkama, što se očekuje u proljeće iduće godine.

“Gradimo mali, efikasan i funkcionalan sustav koji će zadovoljiti ne samo potrebe Bjelovarska, nego i Bjelovarsko-bilogorske županije”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak te dodao da će sustav čiji se početak primjene očekuje u roku od šest do sedam mjeseci biti dovoljan za sljedećih 30 godina dodavši da je Bjelovar jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je najviše što se moglo iskoristio europske fondove dostupne za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom.

„Dok su se drugi bavili planiranjem fontana, mi smo se bavili planiranjem cjelovitog sustava gospodarenja otpada i sada vidimo rezultate”, odgovorio je Hrebak na novinarsko pitanje o usporedbi sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu dodavši da mu je žao što se u glavnom gradu Hrvatske nije tražilo sustavno i cjelovito rješenje.

Dosadašnji direktor komunalne tvrtke Komunalac Ivan Ivančić naglasio je da je proces razdvajanja otpada na bjelovarskom području započeo 1998. godine postavljanjem spremnika za staklo te da izgradnja sortirnice i kompostane predstavlja vrh piramide toga sustava. Dodao je i da će na krovu zgrade biti instalirana sunčana elektrana snage 200 kW, dovoljna za napajanje toga, ali i ostalih objekata na odlagalištu otpada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!