Kad će započeti i koliko će koštati obnova crkve u Novoj Rači?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je prošlo više od godinu i pol od razornog potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku, krajem 2020. godine, većina građevina i dalje čeka svoje vrijeme za obnovu. Jedan od tih objekata je i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. To biskupijsko Marijansko svetište koje datira iz 14. stoljeća, u potresu je značajno stradalo, toliko da se u prvi mah niti mise nisu mogle služiti u samom objektu. Ipak, prošle je zime ta situacija riješena, pojasnio je župnik Josip Starčević.

Župnik Josip Starčević

-Prostor je saniran, pa se mise održavaju u crkvi od ožujka. Sanacijom su postavljena karbonska vlakna na tavanskom djelu i lukovi su povezani zategama kako bi sve bilo stabilnije. Daljnja obnova sigurno će donijeti novo iseljenje iz crkve, pa ćemo i kao prije sanacije, mise održavati u župnom uredu i u crkvi svete Katarine u Nevincu – kazao je župnik i napomenuo kako o samom početku obnove relativno malo zna jer je to u nadležnosti biskupije.

Iz Biskupije, pak, biskupski ekonom prečasni Josip Stipančević poručuje kako početak radova čeka zeleno svjetlo Ministarstva kulture, kao i za sve ostale sakralne objekte u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

-Bit će to značajnija obnova, ali dok ne stigne dozvola Ministarstva ne možemo ni s čim krenuti, jer smo mi potpisnici ugovora s njima. Što će se raditi, oni će nam pojasniti, a ja vjerujem da radovi neće početi još godinu dana. Prema iskustvu kojeg do sad imamo, od potpisa ugovora do početka radova obično prođe pet mjeseci – zaključio je biskupski ekonom Stipančević i pojasnio kako su već odrađeni radovi u crkvi, također odobreni od strane Ministarstva, samo uvertira u konačnu obnovu.

Inače, na internetskim stranicama Bjelovarsko-križevačke biskupije stoji kako je projekt obnove crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije vrijedan 14,956.800,00 kuna, a trebao bi biti proveden do 15. svibnja 2023. godine. Ipak, zaključuju naši sugovornici, budući da je procedura oko provedbe europskih projekata dosta dugačka i zahtjevna, rokovi bi mogli biti i debelo probijeni.

Naslovna fotografija: Štefan Brajković


PODIJELI S PRIJATELJIMA!