Edo Murtić se nije bavio samo slikarstvom, evo što je još radio

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gradskom muzeju Bjelovar predstavljena je knjiga hrvatskog likovnog i književnog kritičara i esejista Milana Bešlića, Dani Ede Murtića 2011-2021. Knjiga je to koja prvenstveno pokriva radionice koje su pohodili studenti Likovne akademije u Zagrebu, a fokus je stavljen na na Murtićev crtački opus.

– To je jedan dokument o Manifestaciji koja je rođena u Velikoj Pisanici gdje je rođen i sam slikar. O kulturnoj manifestaciji dani Ede Murtića u knjizi piše kada je inicirana, na kojem terminu, u kojem kontekstu, koji su ljudi bili nazočni, sve u njoj piše i dokumentirano je. Kroz prošlih deset godina manifestacija je zaživila na kulturnoj karti Hrvatske i time promicala i rodno mjesto autora – rekao je sam autor.

 

– Važno je napomenuti jednu činjenicu. Mi se ne bavimo Murtićevim djelom niti izlaganjem njegovih slika. Mi se bavimo tezom da je Murtić bio crtač i da je kao vrstan crtač ostavio neizbrisiv trag u Hrvatskoj umjetnosti. Uglavnom se govori o Murtićevom slikarstvu, i treba se govoriti, međutim o njemu kao crtaču manje se govori, pa je ovaj naš projekt zaživio da se Akademijom u ZG, sa studentima, da se profilira manifestacija kao medij promicanja crtanja – pojasnio je Bešlić i zahvalio svima ostalima koji su sudjelovali u projektu, posebno gradu Bjelovaru koji je financijski podupro tiskanje knjige.

– Ja se zahvaljujem gospodinu Bešliću što je napravio ovakvo jedno sjećanje na velikog hrvatskog umjetnika, na velikog čovjeka, koji je bio priznat u svjetskim okvirima. Nama je čast i ponos što je on iz ovog kraja, iz Velike Pisanice, što je na neki način pripadao i Gradu Bjelovaru. Mi mu se na ovaj način želimo odužiti, trajno ga upisati i zaštitit sva ta njegova djela. Definitivno možemo biti ponosni što smo imali takvog umjetnika koji nikad nije skrivao da je iz ovog našeg kraja. Zato je grad Bjelovar financijski podupro ovu knjigu i činit ćemo sve da sjećanje i štovanje ovako jednog velikog umjetnika ostaje u srcima i glavama Bjelovarčana – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Svih ovih godina financijski smo pokrivali Manifestaciju, a još uvijek pokušavamo pronaći sredstva kako bi projekt digli na viši nivo. Općina je stala iza tog projekta i zahvaljujemo svima koji su to podupirali tehnički i financijski. Milan je zaslužan za čitavu tu priču, no i mi smo mu na neki način pomogli – kazao je načelnik Fredi Pali.

– Veseli me to što možemo svi konstatirati, reći i biti ponosni na sve ono što je ostavio iza sebe, a to je izuzetno prepoznato i poznato na svjetskoj sceni sceni jer je iza njega ostao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi. Županija ponekad i financijski potpomaže manifestaciju Dane Ede Murtića i vesele me planovi o podizanju manifestacije na viši nivo. U županiji će organizatori sigurno imati partnera – pojasnio je zamjenik župana Saša Lukić.

Za sam kraj, kratki osvrt na ovo likovno, ali književno djelo dao je i akademik Vladimir Strugar koji je podsjetio kako su Dani Ede Murtića utemeljeni 5. travnja 2011. godine, a prije toga je to bila likovna kolonija. Od toga dana, ta manifestacija djeluje kao stvaralački proces kojim se istražuju kreativne mogućnosti crteža.

– Kada uzmete ovakvu monografiju, možda stereotipno, pomislite da će kronološki popratiti manifestaciju Dana Ede Murtića. Ipak, to nije tako, no to nije manjkavost knjige nego autorsko pravo. Da ono što ja ne mogu shvatiti, shvati onaj koji je stručnjak u tome. A to je bitno da je Edo Murtić ovdje gledan kao crtač. Autor je pošao s tog stajališta, ali nije u cjelini zaboravio sve ono što se oko toga dešavalo. Autor prikazuje crtež kao medij koji je pokrenuo Murtićev stvaralački proces i lijepo se to opisuje, što je prva odlika ove knjige – pojasnio je Strugar.

Onima koji će monografiju tek uzeti u ruke, najavio je i kako je u knjizi kronologija autorovog života vrlo pregledna, kako se može pronaći velik broj fotografija terenskog rada i popis studenata i katalog njihovih djela nastalih kroz manifestaciju.

– Knjiga je važan dokument o Danima Ede Murtića, posebice sa stajališta proučavanja umjetnikova djela kao hrvatskog i svjetskog umjetnika s posebnim osvrtom na crteže. Vjerujem da će tradicionalni Dani nastaviti sa svoj put i tražiti još vidljivije, jasnije mjesto na kulturno umjetničkoj karti Hrvatske, ali i ovog područja – zaključio je Strugar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!