Hrebak: Uz pomoć geotermalne energije otvorit će se dvije tisuće novih radnih mjesta, evo kako

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovaru bi do sredine 2024. godine trebala početi s radom geotermalna bušotina vrijedna 25 milijuna kuna koja će proizvoditi toplinsku energiju za grijanje Bjelovarskog sajma, ali i proizvodnih pogona poput sušara, staklenika i plastenika u budućoj poslovnoj zoni veličine 80 hektara. Geotermalnu bušotinu snage četiri megavata Bjelovar priprema i gradi uz financijsku i stručnu pomoć Norveške, Islanda i Lihtenštajna putem financijskog mehanizma EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma. Prema rezultatima dosadašnjeg istraživanja, riječ je o izvoru koji se nalazi na dubini od 1.500 metara, toplina je između 65 i 70 stupnjeva Celziusa, a kapacitet 27 litara u sekundi.

Na uvodnoj konferenciji održanoj u utorak gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da se od fondova očekuje 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava te da osjeća breme odgovornosti s obzirom da je Bjelovar prvi hrvatski grad u kojemu se putem toga fonda financiraju i radovi, a ne samo izrada potrebne dokumentacije.

Kvalitetno pripremljen projekt

„Kada smo prije pet godina započeli s aktivnostima na iskorištavanju geotermalnog potencijala ovog područja mnogi su se smijali i govorili da smo ludi, da na području Bjelovara nema gejzira. Danas vidimo da je situacija malo drukčija i da bi Bjelovar trebao biti prvi u Hrvatskoj koji će realizirati ovakav projekt. Aktivnosti su planirane tako da geotermalna energana bude spremna u vrijeme kada će u Bjelovar stići brza cesta i kada će biti pripremljena naša poslovna zona u Velikom Korenovu veličine 80 hektara. Otprilike 80 posto energije išlo bi na grijanje poslovne zone i Bjelovarskog sajma, a preostalih 20 posto namijenjeno je za buduće Terme Bjelovar koje su partner u ovome projektu, ali koje će većinu energije dobivati putem solarne energije”, kazao je gradonačelnik Hrebak dodavši da se u poslovnoj zoni u Velikom Korenovu očekuje otvaranje od tisuću do dvije tisuće novih radnih mjesta.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg naglasio je da je projekt korištenja geotermalne energije Korenovo GT-1 kvalitetno pripremljen, što je iznimno važno.

„Projekti ove vrste mogu se realizirati samo ako smo ujedinjeni i ako su projekti vrlo kvalitetno pripremljeni, kao što je ovdje slučaj. Naš fond manje je izdašan od EU fondova, ali projekti koje mi financiramo mogu se pretvoriti u nešto puno veće”, poručio je veleposlanik Blankenborg.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!