Bjelovarskog profesora optuženog za trostruko spolno zlostavljanje djeteta sud odlučio pustiti na slobodu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 61-godišnjeg profesora bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Z.S. zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom.

Ne otkrivajući identitet optuženog, iz ŽDO-a su izvijestili kako su jučer, 4. listopada 2022., podigli optužnicu „protiv okrivljenog hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjena tri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, i to teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, opisanog u članku 166. stavku 2. u vezi članka 158. stavka 5. i 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina opisano u članku 158. stavku 6. u vezi stavka 2. KZ-a te kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju, opisano i kažnjivo po članku 163. stavku 2. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11“.

Spomenuti članak 158. stavak 1. doslovno glasi „tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu radnju s djetetom mlađim od 15 godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do 20 godina“, dok se u stavku 5. istog članka navodi da će se onaj „tko djelo iz stavka 1. ovog članka počini uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti djeteta o njemu“, kazniti kaznim zatvora od tri do 15 godina.

Nadalje, članak 166. stavak 2. koji navodi ŽDO odnosi se na posljedice koje su gore opisana kaznena djela ostavila na žrtvu te glasi: „Ako je kaznenim djelom iz članka 158. stavak 1. djetetu nanesena teška tjelesna ozljeda ili je narušen njegov tjelesni ili emocionalni razvoj ili je dijete ostalo trudno, ako je u djelu sudjelovalo više počinitelja, ili je djelo počinjeno nad posebno ranjivim djetetom ili je počinjeno od bliske osobe ili osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, ili je počinjeno na osobito okrutan način ili osobito ponižavajući način, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Županijsko državno odvjetništvo u svom priopćenju nadalje navodi kako je sudu predlagalo je da se nad okrivljenikom produlji istražni zatvor zbog bojazni da će okrivljenik ponoviti kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). No, Optužno vijeće za mladež Županijskog suda u Bjelovaru 5. listopada 2022., nije prihvatilo navedeni prijedlog te je zamijenilo istražni zatvor mjerama opreza iz članka 98. Zakona o kaznenom postupku, i to mjerama opreza obvezom redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu (članak 98. stavak 2. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) i zabranom pristupa internetu odnosno (članak 98. stavak 2. točka 11. Zakona o kaznenom postupku).

-Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru će, po primitku pisanog otpravka navedene odluke, uložiti žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja – navode iz ŽDO-a.

Podsjetimo, spomenuti profesor je prije 12 godina već osuđen zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom. Dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu te je nastavio raditi u bjelovarskoj Glazbenoj školi sve do ovoga ljeta. Zbog sumnje da je ponovio gnjusna djela uhićen je 7. srpnja ove godine, otkad je iza rešetaka. U međuvremenu je, u kolovozu ove godine, u školi gdje je radio, dočekao mirovinu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!