DP iz odbora želi izbaciti svoje ‘odmetnike’, no čini se da ništa od toga bez suglasnosti Bajsove ‘vlakić-koalicije’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pucanje ljubavi u pojedinim strankama koje sudjeluju u radu Županijske skupštine BBŽ ovih dana dolazi na naplatu. Podsjetimo, nedugo nakon formiranja Skupštine došlo je do raskola u Domovinskim pokretu koju je napustio Josip Đurđević te postao nezavisni vijećnik pa je jedina predstavnica DP-a u Skupštini ostala Dubravka Dragašević. SDP je pak spao na dvoje vijećnika, nakon što su stranku napustili Sandra Drašković (sada nezavisna) i Slaven Đurđević (sada Socijaldemokrati). S obzirom da se osipanje prenijelo i na šire članstvo, i u 20-ak županijskih Odbora dio članova se odmetnuo od spomenute dvije stranke. Domovinskom pokretu to smeta pa ‘odmetnike’ žele zamijeniti ‘pravim’ članovima DP-a.

-I sutra ću na Skupštini zatražiti dopunu dnevnog reda, odnosno inzistirati da se uvrsti točka o promjeni članova pojedinih odbora. Domovinski pokret je postigao legitiman rezultat na izborima i ima pravo na određeni broj članova u odborima. Ta mjesta pripadaju stranci, a ne pojedincima koji su je napustili – kaže Dragašević, dodajući kako bi od njezinih bivših kolega, Marina Deškina i Mladen Svetickog, koje želi udaljiti od odbora, bilo korektno da su sami odstupili. Dragašević je na spomenutim promjenama inzistirala i na prošloj sjednici, no prijedlog nije usvojen, iako je, tvrdi Dragaević, Odbor za imenovanja već ‘amenovao’ promjene te ona drži da tu odluku Skupština treba samo potvrditi. Kaže da su na takav način iste promjene već provedene u nekim drugim županijama.

No, iz županijskog radnog tijela koje odlučuje o takvim stvarima, Odboru za statutu i poslovnik, poručuju da se takva točka ne može tek tako uvrstiti na dnevni red već da promjene mora odobriti kompletna oporba.

-Sukladno Poslovniku Županijske skupštine, broj članova u odborima usklađen je s omjerima snaga u Županijskoj skupštini. Konkretno, mi kao vladajuća koalicija smo oporbi dali jednak broj mjesta u odborima koji smo mi kao oporba imali u prošlom mandatu. Nakon toga su svi članovi oporbe zajedno sjeli i međusobno podijelili mjesta koja im pripadaju – tumači predsjednik Odbora za statut i poslovnik Silvestar Štefović.

I upravo ‘u tom grmu leži zec’, kaže Štefović.

-Da bi se mogla provesti zamjena članova bilo kojeg odbora, čitava oporba mora se ponovno okupiti te zajednički donijeti odluku o tome. Osim toga, o toj se temi na Skupštini može raspravljati ako zahtjev za promjenama podnese jedna trećina svih vijećnika. To odgovara broju članova oporbe, no ponavljam, oni se moraju prvo dogovoriti među sobom – kaže Štefović.

Dodaje kako bi bilo apsurdno da se prijedlog DP-a uvrsti na dnevni red bez suglasnosti ostalih oporbenih vijećnika jer bi se u tom slučaju vladajuća većina našla u situaciji da odlučuje o oporbenim pitanjima, odnosno morala bi birati stranu.

-Sličan problem imaju i u SDP-u, no njima je jasno da se Statut mora poštivati. Čuo sam se svih dana s njihovim županijskim povjerenikom Daliborom Rohlikom koji nema nikakav problem s rješavanjem problema po propisanoj proceduri. Rekao mi je kako će on ovih dna inicirati sastanak oporbe kako bi se ovaj problem riješio na ispravan način – zaključuje Štefović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!