Hoće li Županijska skupština ‘amenovati’ nove milijunske kredite za škole?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obnovu osnovnih i srednjih škola, koju si je bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pripisivao kao jedan od najvećih uspjeha, nova županijska vlast ističe kao jedan od težih financijskih utega. Zbog premašenih troškova i „viška“ koji ne pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, putem kojeg su obnove sufinancirane, Županija se ove godine kreditno zadužila za 18 milijuna kuna. Većina tog iznosa, oko 16 milijuna, odnosila se upravo na pokrivanje minusa škola, dok je manji dio namijenjen pokrivanju minusa zdravstvenih ustanova. Minusi škola nastali su zbog tzv. vantroškovničkih radova, odnosno onih radova koji nisu predviđeni projektima koje je Fond odobrio. Kako same škole nemaju sredstava za pokrivanje tih troškova, štoviše, većina je završila u „debelim“ minusima, da bi se spriječio kolaps županijskog školskog sustava, problem je morao riješiti njihov osnivač – Bjelovarsko-bilogorska županija.

Iako se na prvu činilo kako će spomenuti kredit od 18 milijuna barem na neko vrijeme riješiti gorući problem, čini se kako nije tako. Naime, na sutrašnjoj Županijskoj skupštini pred vijećnicima će se naći odluke o podizanju novih kredita. S obzirom da je Županija iscrpila takvu mogućnost, ovoga puta kreditno će se morati zadužiti same škole. Riječ je o Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, Medicinskoj školi i Osnovnoj školi Rovišće.

Podsjetimo, u bjelovarskoj Ulici Vlahe Paljetka kraju se privodi izgradnja nove zgrade Glazbene škole. Projekt je to vrijedan oko 28 milijuna kuna, a problem je što za njega sredstva nisu osigurana niti u jednom od dostupnih vanjskih fondova. On se u potpunosti financira iz proračuna Županije.

-Dodatna otegotna okolnost je to što na vrijeme nije pripremljen projekt za opremanje, a naravno, ni za to nisu predviđena sredstva. A u planu je da sve bude završeno do veljače iduće godine te da nakon toga djeca krenu na nastavu u novu zgradu – kaže županijska pročelnica za obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac.

Da bi se projekt u potpunosti priveo kraju, odnosno da bi škola bila spremna za održavanje nastave, potrebno je još 18 milijuna kuna i na Županijskoj skupštini vijećnici će odlučivati o tome hoće li školi dati zeleno svjetlo za takav kredit.

Osim Glazbene, na kreditno zaduženje spremaju se i u Osnovnoj školi Rovišće čija obnova se također privodi kraju. Doduše, taj bi kredit je puno manji, „samo“ 5,5 milijuna kuna.

-Ovdje je, kao i kod mnogih drugih škola koje su se energetski obnavljanje, do problema došlo zbog velikih vantroškovničkih radova. Zapravo, pod izlikom energetske obnove, obnavljalo se sve na školi. Recimo, mijenjao se parket u školsko-sportskoj dvorani, iako je i stari bio dobar, čak možda i kvalitetniji od novog. Sami majstori su to zaključili – kaže pročelnica Prugovečki Klepac.

No, troškovi su stvoreni i izvođačima se posao mora platiti, samim time što svi poslovi vezani uz energetsku obnovu, i oni na gradilištima, i „papirnati“ moraju biti završeni do kraja ove godine.

Kredit Medicinske škole ‘težak’ je 11 milijuna kuna, no kako je namijenjen realizaciji europskog projekta Regionalnog centra kompetentnosti, tako da će on biti pokriven europskim novcem

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!