Bjelovarske toplice neće biti omča oko vrata gradskom proračunu, evo zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarske toplice bit će prve u Hrvatskoj koje će se u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije, a osim ekološkog utjecaja, oslanjanje na zelenu energiju imat će ogroman utjecaj i na ekonomsku stranu priče.

Primjera radi, bjelovarski otvoreni bazeni ovu sezonu završili su tjedan dana ranije zbog ogromnog računa za električnu energiju koji se u srpnju popeo na nevjerojatnih 120 tisuća kuna. Takve vrtoglave cijene električne energije omča su oko vrata svakom sportsko-rekreacijskom projektu koji uključuje vodu, ali u slučaju da se nenormalno visoke cijene električne energije zadrže, recimo da bi Terme Bjelovar posljednje „pale”.

Ogromne uštede

Naime, sva energija koju će Terme Bjelovar proizvoditi dolazit će iz obnovljivih izvora energije i to uz korištenje najmodernijih i najučinkovitijih tehnologija. Uz postojeću bušotinu geotermalne vode 200-tinjak metara udaljenu od bazena, uz dizalice topline i solarne elektrane, godišnji račun za energente Termi Bjelovar bit će 70-ak posto niži u usporedbi s računom koji bi se ispostavljao da je tim projektom predviđeno grijanje na plin i da nema sunčanih elektrana.

Bjelovarske toplice tako su od divljanja cijena plina zaštićene time što plin uopće ne koriste, a od divljanja cijena električne energije zaštićene su vlastitim solarima.

Upravo po tom energetskom konceptu Terme Bjelovar razlikuju se od svih postojećih toplica u Hrvatskoj, a i u većem dijelu susjedstva i upravo su obnovljivi izvori energije i korištenje učinkovite tehnologije garancije da će bjelovarske toplice biti ekonomski održiv projekt koji neće osakatiti gradski proračun.

Otvoren natječaj

Bjelovarske toplice osim rekreacijskog imat će i vrlo važan sportsko-zdravstveni segment, a to je natkriveni olimpijski bazen
Bjelovarske toplice osim rekreacijskog imat će i vrlo važan sportsko-zdravstveni segment, a to je natkriveni olimpijski bazen

Energetski učinkovite, zelene bjelovarske toplice od srijede su korak bliže realizaciji zahvaljujući objavljenom natječaju Ministarstva turizma od kojih bi, nada je gradonačelnik Dario Hrebak, maksimalnih 130 milijuna kuna trebalo završiti u Velikom Korenovu.

Natječaj je otvoren do početka veljače iduće godine, a s obzirom da ne ide po zloglasnom principu najbržeg prsta, Grad i tvrtka Terme Bjelovar imaju sasvim dovoljno vremena dodatno uštimaju sve potrebne parametre.

„To je ono što smo čekali mjesecima i sad možemo kad znamo sve uvjete prijave i parametre, pripremiti do kraja studiju isplativosti, donijeti odluku na Gradskom vijeću te prijaviti projekt za sufinanciranje i gradnju naših toplica. Za sve to imamo vremena do 3. veljače, ali mi ćemo to napraviti do kraja ove godine. Na raspolaganju nam je 130 milijuna kuna iz ovog natječaja, ali i nekih 60 milijuna dodatnih iz ITU mehanizma. Uvjeren sam da će naš projekt biti najkvalitetniji i da će mu biti odobreno sufinanciranje te da će Bjelovar za dvije godine dobiti svoje toplice koje će preporoditi naš grad”, pojasnio je gradonačelnik Hrebak na svojem Facebook profilu.

U tijeku je izrada studije izvedivosti koja se konstantno nadopunjuje aktualnim podacima i rješenjima, a očekuje se da će sam projekt toplica biti prijavljen sredinom prosinca. Prethodno, sredinom studenog, javnosti bi se trebala prezentirati studija izvedivosti koja će detaljno predstaviti sva rješenja koja će se primjenjivati u bjelovarskim toplicama, koje će, što vrijedi posebno istaknuti, osim rekreacijskog imati i vrlo važan sportsko-zdravstveni segment, a to je natkriveni olimpijski bazen te ukupno oko 2.400 četvornih metara natkrivenih vodenih površina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!