[FOTO] Alfa radio spaja klince s otoka i iz unutrašnjosti te istovremeno promiče svijest o ekologiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„VELIKI-MALI MODRO-ZELENI“ naziv je projekta koji za cilj ima kroz različite ekološke aktivnosti spojiti djecu s hrvatskih otoka i kopna. Glavni provoditelj programa je Alfa radio, a aktivnosti se održavaju uz pomoć partnera, među kojima je i Jadrolinija koja ove godine obilježava 75 godina postojanja te sa flotom od 54 broda čini liniju života sa našim otocima svih 365 dana u godini. Podršku projektu je dala i Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije te Općina Preko.

Ovih dana na otoku Ugljanu završen je prvi ciklus radionica u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole „Valentin Klarin“ iz općine Preko te učenici Osnovne škole Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenici su kroz niz aktivnosti koje je koordinirala glavna urednica Alfa radija Slavica Trgovac Martan učili o rijetkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj. Pogledali su tako prezentaciju o smilju i macaklinu, a na tu temu je održana i likovna radionica u sklopu koje su učenici izrađivali smilje i macaklina od recikliranih materijala.

Učenici su razgovarali i učili i o važnosti zaštite mora i obale, na temelju čega je nastao promotivni spot koji možete pogledati na kraju članka.

Osim što su učili o zaštiti prirode, učenici su se imali priliku upoznati s osnovama novinarskog posla, prije svega snimanjem materijala za audio i video produkciju. Učenici su aktivnostima više nego zadovoljni.

-Jako su mi se svidjeli naši gosti, čitava ekipa je na mene ostavila jako dobar dojam. Iduće godine u proljeće mi idemo u Ivansku i već se sada jako veselim tom putovanju jer nikad nisam bila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vjerujem da ćemo se jako dobro zabaviti – kaže Aurora učenica OŠ „Valentin Klarin“ Preko.

Odlične dojmove stekli su i njihovi gosti iz Ivanske.

-Na Ugljanu mi se svidjelo mnoštvo zelenila i to što ima puno maslina jer ja obožavam masline. Ima i puno voća, poput nara. Na radionicama sam naučila puno toga o macaklinima i smilju. Nisam znala da je smilje ljekovito i da se od njega može raditi čaj te da se može stavljati u jastuk, kaže Gita, učenica OŠ Ivanska.

Zadovoljne su i njihove mentorice.

-Objeručke smo prihvatili ponudu Alfa radija da se uključimo u ovaj projekt jer nam je velika želja da i sami u svojoj školi pokrenemo radio. Osim toga, ovo je bila izvrsna prilika da naši učenici upoznaju nove prijatelje iz unutrašnjosti te da se upoznaju s drugačijom kulturom i običajima. Projekt im se svidio i kroz zabavu su spremno sudjelovali u svim aktivnostima – kaže Linda Kolega Babajko iz OŠ „Valentin Klarin“ Preko.

-Naši učenici su odavno izrazili želju da se bave ekološkim novinarstvom i izradom poučnih sadržaja, a ovaj projekt je izvrsna prilika da sama djeca uz pomoć medija potaknu i ostale na promjenu ponašanja i smanje utjecaj na promjene u okolišu. K tome, kroz ovaj projekt smo ostvarili sjajnu suradnju s OŠ „Valentin Klarin“ i već se veselimo njihovom dolasku u Ivansku – istaknula je Tanja Nađ, učiteljica iz OŠ Ivanska.

„VELIKI-MALI MODRO-ZELENI“ jedan je u nizu projekata koje Alfa radio provodi u suradnji sa školama.

-Ovim putem želim zahvaliti OŠ Ivanska i OŠ „Valentin Klarin“ za sudjelovanje u ovom projektu, potom načelniku Općine Preko Juri Brižiću, Vatrogasnoj zajednici BBŽ, kao i Jadroliniji koja je prepoznala važnost ovoga projekta koji, uz povezivanje djece s otoka i kopna, ima i ekološku notu – istaknula je direktorica Alfa radija Danijela Vusić.

Aktivnosti na Ugljanu prvi su dio projekta „VELIKI-MALI MODRO-ZELENI“. U sklopu drugog dijela projekta, na proljeće iduće godine, planiran je posjet učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz Preka općini Ivanska te Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ondje će djeca učiti o flori i fauni te kulturnim znamenitostima tog dijela Hrvatske.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!