Skoro sva pitanja za župana, od Vodoprivrede i bolnice, do malverzacija u Juri

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Osma sjednica Županijske skupštine počela je aktualnim satom. Na sjednici je od 39 članova prisustvovao 31 član.

Dubravka Dragašević (DP) županu Marušiću uputila je pitanje vezano uz Vodoprivredu.

– Dokapitalizacijom Vodoprivrede Daruvar u čijem je sastavu i ribnjačarstvo Končanica Županija je ostala od većinskog dijela u Vodoprivredi, a na posljednjoj sjednici dali ste naslutiti da će Županiji prodati i ostali dio. Nismo uvjereni da je tvrtka Energovizija s osam zaposlenih dobar odabir i javnost ima pravo znati kako je ta tvrtka platila udio u Vodoprivredi jer je očito da vlastitih sredstava nema jer su dignuli kredit od 15.8 milijuna kuna. Tko im je dao jamstvo za to? – zanimalo je Dragašević.

Marušić je naglasio da je dokapitalizacija bila jedina opcija da se Vodoprivreda spasi.

-Druge opcije nije bilo osim stečaja. Inače bi 120 ljudi ostalo bez posla, a svi znamo što bi to značilo za taj kraj. Uložili smo maksimalne napore, trebalo je uvjeriti i sud i vjerovnike da je dokapitalizacija jedini način. Vi meni imputirate da je Županija prodala dionice što nije istina. Ako ćemo neke dionice prodavati, to neće proći bez potvrde Županijske skupštine. Kako su oni osigurali te novce ja ne znam. Ako znate da je bilo nekih nepravilnosti prijavite. Mi smo zadovoljni što se se javile dvije tvrtke na javni poziv – odgovorio je župan Marušić. 

Pitanje je postavio i Ivan Marković (HDZ), također županu Marušiću.

– S obzirom da je vlada Republike Hrvatske u srijedu donijela paket mjera za pomoć gradovima i općinama koji su bili zahvaćeni olujnim nevremenom zanima me kako i kada planirate krenuti u obnovu – zanimalo je vijećnika i načelnika Velike Trnovitice.

– Svi bi bili najsretniji da se ovo nije dogodilo i da nam nije trebala ova pomoć. Zahvaljujem se prije svega svim našim službama, posebno vatrogascima i komunalcima. Bili smo stalno na terenu svi, taj isti dan nas je posjetio posjetio potpredsjednik vlade i ministar. Vlada je pomogla s 42 milijuna kuna, mi smo zaduženi da taj novac stigne na prave adrese i to ćemo učiniti. Idući tjedan ćemo postaviti jasne kriterije – poručio je župan.

Ines Šarić (nez.) ni ovoga puta nije propustila priliku da se javi na aktualnom satu.

– Koje uvjete treba zadovoljiti stipendist BBŽ-a kako ne bi morao vratiti stipendiju? Naime, imam određene mailove sada bivše studentice koja je završila fakultet i radi na području BBŽ-a, ali mora vratiti novac jer ne radi u svojoj struci. Nigdje ne piše da se mora raditi u svojoj struci. Zašto sada tjerate studente koji su redovito završili fakultet i rade u BBŽ-u da vraćaju stipendije? Radi se o više od 15 studenata koji bi mogli zbog toga tužiti Županiju – poručila je županu Marušiću vijećnica.

– Stipendija se ne mora vratiti ako student radi na području BBŽ-a onoliko dugo koliko je primao stipendiju. Ovaj pravilnik je doživljavao puno promjena, ali dao sam nalog resornoj pročelnici da napravimo jedan novi pravilnik koji će biti jasan i pravedan.  Znamo kako je to ovdje bilo u prošlosti, tko je bio dobar s određenim osobama dobivao je stipendije – odgovorio je župan Marušić dok je pročelnica Prugovečki Klepac pozvala vijećnicu Šarić da joj osobno kaže o kojim se to slučajevima radi pa da vidi o čemu se to točno radi – kazao je Marušić.

Ivica Vranić (HDZ) postavio je pitanje pročelnici Prugovečki Klepac.

– Svjedoci smo rasta energenata i namirnica, a tako i cijena školskih obroka. To je opterećenje roditeljima, posebno socijalno osjetljivima. Što županija planira po tom pitanju – zanimalo je Vranića.

– Tema školskog obroka je aktualna. Cijene su strašno poskupjele.  BBŽ se prijavila na natječaj gdje je osigurala milijuna kuna gdje će preko međunarodne organizacije biti osiguran obrok za 969 učenika naših osnovnih škola. Planiramo osigurati još dodatnih 500 tisuća kuna za otprilike 500 učenika, no država je limitirala cijenu obroka na 5.47 kuna, ali mi ćemo razliku troška od tog iznosa do ukupnog iznosa cijene obroka iz proračuna pokriti. Inače, cijena obroka se sada  kreće između osam i deset kuna – otkrila je pročelnica.

Sandra Drašković (nez.) postavila je pitanje predsjednici Županijske skupštine Ivani Jurković Piščević

– Sukladno zakonu sprječavanja sukoba interesa koji kaže da predsjednici i članovi Uprave trgovačkih društava u kojima jedinice područne i regionalne samouprave imaju većinski dio su od stupanja na dužnost osobe obveznici toga zakona i ne mogu obnašati neke nespojive dužnosti. Prema tom zakonu ovdje u skupštini imamo ljude koji su u sukobu interesa. Sama predsjednica je u proljeće rekla da je tražila mišljenje povjerenstva, prošlo je pola godine od toga, nismo vidjeli nikakva mišljenja povjerenstva i molila bi da vidim to mišljenje. 

-U proljeće kada sam tražila mišljenje o sukobu interesa, dopis je poslan i u Županiju i objavljen je na webu gdje stoji da nisam u sukobu interesa. Dakle, tada kao direktorica Tehnološkog parka u Bjelovaru nisam bila u sukobu interesa jer je 50 posto vlasništva Grada Bjelovara i 50 posto Veleučilišta. S obzirom da sam sada promijenila poslodavca i stupila na novo radno mjesto, s 1.10. meni kreće rok od 60 dana gdje sam obvezna odstupiti sa svih javnih funkcija jer sam u protivnom u sukobu interesa – odgovorila je predsjednica Jurković Piščević

Marijan Žiher (BUZ) županu Marušiću postavio je pitanje u vezi natječaja za udruge na području Bjelovarsko-bilogorske županije koji iznosi 300 tisuća kuna.

-Rezultati tog natječaja još nisu objavljeni. Zanima me što se događa – pitao je Žiher, na što mu je Marušić odgovorio kako će rezultati natječaja  biti poznati do utorka, a udruge će dobiti novac do kraja mjeseca. 

Silvestar Štefović (HDZ) također je postavio pitanje županu Marušiću.

– Razvojna agencija je bila tema u jednim dnevnim nacionalnim novinama. Naslov je ‘Županija je platila fiktivne i nepotrebne poslove’. Radi se o činjenici da je BBŽ, Upravni odjel za školstvo tada, dala naloge školama da se za projekte energetske obnove škola koristi kao konzultanti jedna privatna firma koja je bila plaćena za to dok je Razvojna agencija to trebala učiniti besplatno jer je dobila i pomoć države za to. Država je obustavila sredstva za tehničku pomoć Agenciji te njihove plaće sada padaju na teret Županije. Razvojna agencija trebala bi biti motor pokretač županije, pa me zanima kakvo je sada stanje u Agenciji – rekao je Štefović. 

– Naša Razvojna agencija treba biti motor našeg gospodarstva, ali stanje je ozbiljno. Ukinuta je tehnička pomoć zbog istrage i sumnje na nepravilnosti koje smo zatekli od prošle vlasti. Dok traje istraga tehnička pomoć je ukinuta već pola godine, no ono što posebno žalosti je da ćemo mi bez tehničke pomoći biti i tijekom iduće godine. Radi se o 100 tisuća kuna mjesečno, dakle preko milijun kuna godišnje koje moramo od nekuda stvoriti. To nam je još jedan uteg oko vrata koji nas koči – kazao je župan.

Ana Marija Šepl (HDZ) postavila je pitanje vezano uz daljnje financiranje otplate kredita opće bolnice koje za vrijeme nedavnog posjeta županiji spomenuo i premijer Plenković. županu Marušiću

– Zahvaljujući amandmanu, osigurali smo sredstva za ovu godinu što se tiče vraćanja kredita za bolnicu i spasili smo zdravstvo od kolapsa. Inače, ta dva kredita premašuju iznos decentraliziranih sredstava. Što se tiče ove godine, bili smo u ministarstvu zdravstva kod ministra Beroša, a sve u svrhu otplate kredite za iduću godinu. Stalno sam u kontaktu s premijerom i uvjeren sam da će nam pomoći s kreditom za iduće razdoblje. Inače, tijekom ovog mjeseca prizemlje i hitni prijem će biti pušten u pogon – najavio je Marušić.

Vijećnika Dragu Hodaka zanimala je dinamika radova brze ceste do Bjelovara. 

– Sada imamo političku težinu da možemo utjecati na neke stvari, vidimo šta bi kolege iz Podravine dale da im se događa ono što se nama događa. Bili smo svjedoci da je pušteno u rad posljednjih 12 kilometara brze ceste. Mislim da ne moram posebno spominjati šta će ona sve značiti za Grad Bjelovar i okolna mjesta. Kolega Andrović i ja smo u stalnom kontaktu s ministrom prometa i premijerom zbog nastavka brze ceste od Bjelovara prema Virovitici što će puno značiti za naše općine Grđevac, Pisanicu i što će puno značiti gradovima Grubišnom Polju i Daruvaru. 30 mjeseci, a možda i manje će trajati izgradnje brze ceste do Bjelovara, a nakon toga ćemo ići u nastavak prema Virovitici – istaknuo je Marušić.

Zoran Bišćan  postavio je pitanje pročelnici Posavac Ćurić o poticajnim mjerama u gospodarstvu.

– Ove godine moj upravni odjel raspisao je desetak mjera i već su četiri zatvorene. Zatvorene su s 12.9. ove godine. To pokazuje da je interes bio vrlo dobar. Još je ostalo otvoreno šest mjera. Prema proračunu imamo osigurano 1.86 milijuna kuna. Najatraktivnije mjere kao i do sada su bile za strojeve i opremu s tim da smo ove godine uvrstili i rabljene strojeve s obzirom na poremećaj koji se desio na tržištu zbog COVID-a i rata u Ukrajini. Ulaganje u obnovljive izvore energije također je popularna mjera – kazala je pročelnica Posavac Ćurić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!