Što kažu Predavčani koji su u općini Rovišće brojčano nadmoćniji, treba li mijenjati sjedište?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine dobili smo detaljan uvid u brojčano stanje stanovnika županija, gradova, općina i njihovih naselja. No, brojke ponekad iznenade, a dokaz su i da kvantiteta nije uvijek presudna.

Primjerice, Općina Rovišće najveća je općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a samo ime kaže da je naselje Rovišće njezino središte. Ipak, prema zadnjem brojanju mještana, naselje Predavac je nadmašio Rovišće u broju duša. Dok Rovišće broji 1045 stanovnika, u Predavcu živi 1150 stanovnika. Iako se Predavčani s ovom brojčanom razlikom mogu isprsiti i pitati „Nas je više, zašto mi nismo glavno naselje u općini?“, ljudi zdravog razuma ipak ne razmišljaju na taj način.

Svima je jasno da tu nema ekonomske računice i da, bez obzira na veći broj stanovnika, ne bi imalo smisla seliti sjedište općine.

– Sjedište ne treba seliti. Takve se stvari ne rade. To je kao da se iz hira selimo iz jedne kuće u drugu i tako si radimo nepotreban trošak. Infrastruktura je napravljena i ona funkcionira, da je nema onda bi to bila druga stvar. Ta bi glupost koštala milijun kuna, ima li to smisla? Prema tome, onda bi trebalo i Općinu Rovišće preseliti u Bjelovar jer Bjelovar je bio nekada Općina za nas sve i sve je funkcioniralo. Uglavnom ja sam protiv i po meni bi preseljenje bila katastrofalna odluka – kaže Vlado Biškup iz Predavca.

S Biškupom se slažu i dva Predavčana koja su zbog malo škakljive teme ipak htjela ostati anonimna.

– Smatramo da je ideja suluda s obzirom na blizinu Rovišća i već postojeću infrastrukturu. Novac koji bi se u tom slučaju trebao uložiti mogao bi se upotrijebiti recimo za izgradnju dječjeg vrtića ili obnove kapele svetog Vida u Predavcu – poručuju Mario i Ivan.

Živ se čovjek na sve navikne, ali neke navike je nepotrebno mijenjati.

– Kada bi se gledao broj stanovnika, zasigurno bi bilo logično da je sjedište općine u Predavcu. Naravno, bilo bi lijepo hvaliti se da živim u sjedištu općine, ali nekako mislim da nema smisla mijenjati sjedište. Od kada znam za sebe sjedište općine je bilo u Rovišću. Mišljenja sam da smo svi nekako naviknuli na to da ako trebamo nešto obaviti u zgradi općine, da je ona u Rovišću – rekla je Predavčanka Lucija Rožman.

Obratili smo se i načelniku Slavku Prišćanu, inače stanovniku Predavca koji dijeli mišljenje svojih sumještana.

– Ni u jednom trenutku, niti u kuloarima, nitko o tome do sada nije rekao riječ, a isto tako nije bilo nikakvih naznaka i povoda. Apsolutno mislim da uopće to ne treba komentirati i otvarati temu. Po meni je to bespotrebno. 1993. godine Općina Rovišće je oformljena i planirano je da centar bude u Rovišću. Primjera radi, nekada je glavni grad Njemačke bio Bonn koji ima oko 300 tisuća stanovnika dok je Berlin imao oko 4 milijuna stanovnika i tek je kasnije postao glavni grad. Stoga o temi Rovišća i Predavca nitko ni ne razmišlja – rekao je Prišćan.

Iako je ova tema bacila bubicu u uho stanovnicima Predavca, ta je bubica na jedno uho ušla, a na drugo izašla. Ono što se da zaključiti je da su stanovnici općine složni i šparni, a Predavčani čiste savjesti mogu jedni drugima došapnuti „Ha, ipak nas ima više!“

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!