Suvenir Arbor usprkos svim krizama radi punom parom, a sve zahvaljujući osobama s invaliditetom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – U vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se ustanova Suvenir Arbor smještena u općini Sirač. Još od davne 1974. godine, kada je osnovana, glavna misija joj je bila i ostala briga o osobama s invaliditetom kroz rehabilitaciju i zapošljavanje. Ustanova je kroz godine imala uspone i padove, ali baš poput Feniksa, uvijek se vrlo brzo uzdignula iz pepela i nastavila ispunjavati svoje ciljeve.

Primarna djelatnost ustanove je proizvodnja drvnog namještaja, a uz namještaj se bave proizvodnjom proizvoda od platna i tekstila.

– Sve tvornice u RH, koje zapošljavaju osobe s invaliditetom imaju jasnu ulogu u društvu. Naša Ustanova je jedna od nekoliko kojoj je primarna uloga rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sada već daleke 1974. godine osnovana je Ustanova Suvenir Sirač. Kroz godine su mijenjani nazivi do 2012., kada Suvenir Arbor dobiva ime koje koristimo do danas. U tome periodu smo zaposlili mnogo osoba s područja općine Sirač i šire. Redovito surađujemo s Centrom Rudolf Steiner Daruvar. Djeca s posebnim potrebama iz Centra dolaze na edukacijsku i dodatno osposobljavanje kod nas u Suvenir Arbor. Nakon svog školovanja nastojimo prilagoditi njihove stečene vještine s našim potrebama. Ovo je jedan od načina kako pomoći osobama s invaliditetom od njihovog školovanja do dana kada će samostalno moći obavljati poslove i ravnopravno egzistirati u društvu. Zaključak bi mogao biti da nikad ne treba reći „sada je to dovoljno“ nego istinski pomoći kada je to potrebno – rekao je ravnatelj Suvenir Arbora Zoran Polenus.

Popis poslova zaposlenih je velik.

– Suvenir Arbor godinama radi s drvetom. U tome dijelu uvijek ima manje i više zahtjevnih poslova. Tako se i djelatnici po svojim mogućnostima i sposobnostima raspoređuju na razne poslove po proizvodnim pogonima od pilane do same prodaje gotovog proizvoda. U Ustanovi imamo jedan pogon za obradu tekstila kao recimo šivanje raznih proizvoda za daljnju prodaju. Na godišnjem planu proizvodnje ovaj pogon ima svoj udio koji se uklapa u našu ukupnu sliku. Šivamo posteljno rublje za bolnice, hotele te vršimo dorade ili popravke određenih odjevnih predmeta kroz uslugu. Nabavom strojeva za sitotisak i lasera za graviranje dobili smo još jedan vrlo bitan iskorak u ponudi poslova i time rada mjesta za osobe s invaliditetom – dodaje.

Ustanova ima 59 zaposlenih, a od toga 34 osobe su s invaliditetom.

– Trenutno koristimo mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz mjere aktivnog zapošljavanja. Pet osoba su kod nas četiri mjeseca i nakon osposobljavanja zaposlimo po jednu ili ako je potrebno više osoba. Sve ovisi o raznim čimbenicima. Koristimo mjeru usavršavanja naših zaposlenika. Iskusniji kvalificirani majstori su mentori manje vještijima i time poboljšavamo sposobnost većeg broja radnika za obavljanje složenijih poslova. Ako je potrebno zaposliti osobu, za poslove koje nemamo kvalificiranu osobu, tada ćemo morati posegnuti za osobom koja može odraditi te poslove – kaže Polenus.

Osim plasiranja proizvoda po Hrvatskoj, Suvenir Arbor svoje proizvode i izvozi.

– Proizvodnja namještaja obuhvaća gotovi proizvod i poluproizvod. Sve ovisi o kupcu. Uglavnom su to proizvodi od tvrdog drva, bukva i hrast. Hrvatsko tržište je pokriveno u ponudi s proizvodima za kućanstvo raznih tipova kuhinjskih dasaka, te namještaja kao što su razni kreveti singl, bračni, na kat itd. U ponudi su dječji krevetići, pomoćni krevetići, dječji namještaj (stolovi, stolice, klupe). Od dječjih didaktičkih igračaka za kuću i vrtiće ili igraonice. Naravno sve se može vidjeti na internetskim poslužiteljima, web, facebook, instagram ili nas je najbolje posjetiti u Siraču. Otvoreni smo za razne upite i kasnije dogovore. Izvoz ostalih proizvoda izvan RH, na naše zadovoljstvo dosta smo povećali. Izvozi se u Englesku, Francusku, Nizozemsku, a po zadnjim dogovorima i u zemlje SAD-a i Kanadu. Sada smo dobili prve narudžbe koji nas vesele, ali kao sa svakim novim kupcem, oprez prije svega, što ne umanjuje kvalitetu poslovanja. Za sada izvoz čini najveći prihod Ustanove Suvenir Arbor i to oko 60 posto – navodi ravnatelj.

Nakon stečaja, Covid-19 krize, ali i aktualne svjetske krize, u Suvenir Arboru je situacija zadovoljavajuća.

– Ukratko, trenutna situacija je zadovoljavajuća. Mi koji smo ovdje više od dvadeset godina ne možemo zaboraviti kako je to bilo prije. Kad se samo na grubo kaže stečaj ili korona već se pomisli da ne može gore. Sve smo to prebrodili s više ili manje problema koji se za to vežu. Samo ću spomenuti koronu jer nam je još uvijek ovdje. Vezani za izvoz robe morali smo kao i svi u to vrijeme smanjiti proizvodnju prema kupcima. Mi smo u prvom valu korone uspjeli izgraditi nekoliko objekata koji su nam bili prijeko potrebni, a to se danas pokazuje kroz povećanje proizvodnje i naravno po realiziranim projektima na kojima smo radili i dobili sredstva. Sada smo opet u postupku realizacije dobivenih sredstava po projektu. Uz sve nove strojeve moram reći da nam je bitna stavka Solarna elektrana koja u ovo vrijeme energetske krize u konačnici smanjuje račun za struju. Ušteda je znatna. Budućnost Ustanove vidim stabilnu i dobru. Ako se ne dogodi nikakva promjena na tržištu i gledano globalno ne poprimi veći geopolitički sukob, ne vidim probleme u poslovanju. Naravno uvijek postoji oprez od nečeg nenadanog, ali treba biti optimist – rekao je Polenus.

Za pobjedu nad krizom zaslužna je i Bjelovarsko-bilogorska županija koja Suvenir Arbor i dan danas nastavlja podupirati.

– Naš osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija je najzaslužniji čimbenik ovakvom rezultatu do sada. Od mjera subvencije i pomoći, u Županiji imamo veliki oslonac. Mojim imenovanjem na mjesto v.d. ravnatelja Suvenir Arbora dobio sam snažnu podršku od osnivača u vođenju Ustanove. Redovito se prati rad Ustanove što smatram da je velika obaveza i odgovornost nas koji smo vezani za upravljane. Bjelovarsko-bilogorska županija je dolaskom gospodina Marka Marušića na mjesto župana, jasno naglasila, da ćemo imati svu pomoć osnivača. Tome u prilog je i dolazak župana sa suradnicima u našu Ustanovu nekoliko dana nakon mog imenovanja. Županija svakako očekuje pozitivne i transparentne rezultate glede poslovanja što ćemo svakako i nastojati – poručuje Polenus.

Zoran Polenus tek je nekoliko mjeseci na čelu Suvenir Arbora. U ožujku 2022. godine naslijedio je Alena Baščevana.

Ustanova je u sebe ulagala, a tim stopama planira ići i dalje. Ne izostaju ni planovi za budućnost.

– Suvenir Arbor je ulagao u sebe i pokušat ćemo nastaviti tim trendom. Ako imamo potporu Bjelovarsko-bilogorske županije i ulaganja, prije svega u ljude koji ovdje rade i zarađuju za sebe i svoje obitelji, uspješna budućnost neće biti upitna. Zgrade i strojevi su potrebni, ali bez ljudi, osoba s invaliditetom, u Ustanovi Suvenir Arbor neće ništa biti realizirano. To je najveće ulaganje za ovu Ustanovu. Planovi za budućnost svakako postoje. Njih ćemo kao do sada svi zajedno pokušati realizirati – od novih kupaca i poslova, zapošljavanja osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, a mogu pomoći, do povećanja plaće. Uvijek kažemo da je zadovoljan radnik dobar radnik – zaključio je Polenus.

Danas je Suvenir Arbor modernizirana ustanova u koju se ulaže i koja odgovara na sve izazove.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!