Evo tko je od istaknutih političara pušio travu i tko je za njezinu legalizaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sve se češće vode javne debate o mogućnosti legalizacije marihuane u Hrvatskoj po uzoru na Maltu, Kanadu i neke ostale zemlje. Također, neki vodeći političari Hrvatske poput predsjednika Milanovića, ali i svijeta poput bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame javno su priznali da su konzumirali marihuanu. S druge strane, mnogi hrvatski i svjetski lideri su protivnici legalizacije i konzumacije indijske konoplje. Stoga smo odlučili pitati neke od vodećih i poznatih političara iz Bjelovara jesu li kada konzumirali marihuanu i podržavaju li njezinu legalizaciju.

Gradonačelnik Dario Hrebak  – Nisam nikad probao marihuanu, ali smatram da bi to trebalo biti sloboda izbora da li će ju netko konzumirati ili ne. Za zdravstvene svrhe pokazala se jako dobrom, a što se tiče opće populacije smatram da ju treba legalizirati ili barem depenalizirati jer smatram da se ona koristi i ovako ilegalno u velikim mjerama i legalizacijom se to ne bi drastično promijenilo, a država bi od toga naplatom poreza imala itekako koristi.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić – Probao sam marihuanu dva ili tri puta u životu kada sam bio mlađi, jednom je to bilo u Amsterdamu i nije mi se svidjelo. Svaki put mi je bilo muka, vrtjelo mi se, povraćalo i jednostavno nije mi leglo tako da nikad više. Što se tiče legalizacije, podržao bi ju uz određene uvjete. Na primjer, da se može kupiti samo u određenim, specijalnim shopovima i da pojedinac ne može kupiti koliko hoće već da se mogućnost kupnje ograniči na par grama.

Župan Marko Marušić –  Nikada nisam konzumirao marihuanu i nisam za legaliziranje marihuane. Marihuana nije “cool” i nije “lijek” koji liječi sve bolesti, kako se ponekad može čuti u društvu. Legalizacija droga u pravilu dovodi do njihove povećane uporabe. U Nizozemskoj je npr. nakon legalizacije, uporaba marihuane kod mladih između 18 i 25 godina porasla 200 posto u razdoblju od 10-tak godina. Broj osoba koje su potražile pomoć porastao je za 25 posto. Lake droge obično vode težima, a onda, naravno, i puno težim posljedicama i to treba ozbiljno shvatiti. Pogotovo danas kad mladi ljudi uslijed pandemije bolesti covid-19 sve više pokazuju simptome anksioznosti i tjeskobe i možda ne mogu odoljeti pritisku okoline da “utjehu” nađu u drogama.

Gradska vijećnica Danijela Hajdinjak Prihić – Nisam nikada konzumirala marihuanu. Nije da nisam bila u prilici, ali nije me to privlačilo. Generalno nisam za nikakve zabrane jer one ništa dobro ne donose. Ako netko hoće koristiti marihuanu neka ju koristi, ali tu je važan kućni odgoj od čega sve kreće, kao i edukacije koje upozoravaju na štetnost prekomjernog korištenja marihuane. S druge strane, marihuanu treba legalizirati i zbog određenih medicinskih razloga, ona pomaže pri nekim zdravstvenim tegobama i ublažava bolove.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!