Što su radili manjinski dožupani koji nakon rezultata popisa stanovništva gube pozicije?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Popis stanovništva je statistički precizno i bez imalo milosti ukinuo mjesta manjinskih dožupana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Češka i srpska manjina su pale ispod pet posto što znači da na sljedećim izborima neće imati pravo na zamjenika župana, a to pak poteže pitanje njihove uloge do sada. Dožupan za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić je ponosan na to da se uspjelo sačuvati Vijeće i kulturno-umjetnička društva, ali i poboljšati infrastrukturu.

-Radilo se od obnove domova do obnove cesta, a i ono što je ostalo u planu za preostali dio mandata vjerujem da će se ostvariti kao što smo planirali i dogovarali – kaže Lukić.

Centri srpske manjine u Bjelovaru i Daruvaru su uređeni, a onaj u garešničkoj Rogoži se privodi kraju. Zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić ističe rad s mladima.

-Raduje me što se ono što smo pokrenuli prije nekoliko godina razvija u uspješan program. Riječ je o manifestaciji Mjesec češkog materinskog jezika koja je velika manifestacija koja je bila i kampanja za očuvanje jezika i kulture Čeha – ističe Novotni Golubić.

Uz pomoć saborskog zastupnika Vladimira Bileka je dograđena češka osnovna škola u Daruvaru, a povećan je i broj djece polaznika češke nastave. Razočaranje gubljenjem mjesta dožupana ne kriju predstavnici Vijeća. Čelnik Vijeća srpske nacionalne manjine Darko Karanović tek kratko kaže da je razočaran i da ne zna što o tome više reći, a nešto rječitiji je predstavnik županijskog Vijeća češke nacionalne manjine Damir Malina.

-Dožupanica je bila izravna spona sa županom, županijskim vodstvom i ustanovama i mislim da će se osjetiti nedostatak zamjenika župana – strahuje Malina.

Svi se nadaju da gubitak dožupana neće značiti i stavljanje manjina u zapećak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!