Ivan Beljan: HSLS ne treba imati predsjednika Županijske skupštine!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko će doći na čelo Županijske skupštine BBŽ nakon Ivane Jurković Piščević? Najaktualnije je to ovih dana pitanje na bjelovarsko-bilogorskoj političkoj sceni. Podsjetimo, iako nije članica niti jedne političke stranke, Jurković Piščević na prošlim izborima bila je na HSLS-ovoj listi te je iz njihove kvote stigla na čelo Skupštine. Tu dužnost više ne može obnašati jer bi, s obzirom na preuzimanje mjesta šefa Uprave bjelovarskog Komunalca, bila u sukobu interesa. S obzirom na postizborni dogovor s partnerima, za HSLS ni danas nema dileme oko toga tko treba i dalje biti na čelu Skupštine.

-HSLS nakon izbora nije tražio nikakve fotelje, nikakva direktorska mjesta jer su nama, prije, svega, važni projekti. No, dobili smo mjesto predsjednika Županijske skupštine, temeljem dogovora s partnerima, a kako i dalje odlično surađujemo sa županom, ne vidim razlog zbog kojeg bi se bilo što mijenjalo – kaže šef županijskih liberala Igor Brajdić.

Ništa sporno u tome da HSLS imenuje novog člana Skupštine ne vide niti članovi najbrojnije stranke unutar vladajuće koalicije, HDZ-a.

-Odmah na početku, nakon izbora, imali smo dogovor da HSLS da predsjednika Županijske skupštine i smatramo da nema potrebe bilo što mijenjati – kaže HDZ-ov tajnik Silvestar Štefović.

No, s tim se ne slaže treći koalicijski partner, DHSS. Šef županijske organizacije te stranke Ivan Beljan otvoreno kaže kako bi na čelu Skupštine trebao biti netko drugi.

-DHSS u Skupštini ima dvoje vijećnika i ne treba imati predsjednika Županijske skupštine, no ne treba ga imati ni HSLS sa svojih četiri plus dva nezavisna. Smatram kako bi prema biračima najpoštenije bilo da predsjednika da HDZ koji ima najviše mandata. Očekujem da prije iduće sjednice Skupštine i konačne odluke svi zajedno sjednemo i raspravimo ovu temu – kaže Beljan.

Vrijedi napomenuti i da po ustaljenoj hrvatskoj političkoj praksi mjesto predsjednika vijeća nije uvijek rezervirano za predstavnika stranke s najviše osvojenih mandata.  Primjerice, predsjednik bjelovarskog Gradskog vijeća je Nenad Martinovski, iako je HDZ dobio tek tri mandata, trostruko manje od koalicije HSLS-ABB koja je iznjedrila deset vijećnika. Slično je i u Zagrebu gdje je predsjednik Skupštine SDP-ov Joško Klisović, iako je Možemo! osvojilo najveći broj mandata.

I dok šef DHSS-a čeka sastanak s koalicijskim partnerima, u HSLS-u već planiraju okupljanje unutar svoje stranke na kojoj će donijeti odluku o nasljedniku Ivane Jurković Piščević. Prema riječima Igora Brajdića, to će se dogoditi krajem ovoga ili početkom idućeg mjeseca. Iako s imenom kandidata ne žele izlaziti u javnost, neslužbeno doznajemo kako će partnerima predložiti Slavka Došena. U političkim kuloarima se šuška kako Došen uživa simpatije HDZ-a zbog poteza koji je povukao prije pet i pol godina, na pretprošlim lokalnim izborima. On se tada odrekao kandidature za novi mandat na čelu Općine Zrinski Topolovac (koji bi, prema mnogima, osvojio relativno lako ), kako bi bio kandidat za zamjenika HDZ-ovom kandidatu za župana Miri Totgergeliju. Već tada je, kaže naš izvor, vjerovao da suradnja HDZ-a i HSLS-a može biti uspješna pa HDZ-ovci smatraju kako zaslužuje biti predsjednik Skupštine u kojoj oni imaju najveći broj članova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!