Lovrakova škola kreće u izgradnju solarne elektrane i planira potpunu energetsku neovisnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stižu dobre vijesti za Osnovnu školu Mato Lovrak u Velikom Grđevcu. Odobreno im je financiranje projekta solarne elektrane na krovu matične škole koje je prošlo na natječaju Obnovljivi izvori energije.

– Mi smo se na taj natječaj prijavili, prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju, ono što je značajno naglasiti da je natječaj funkcionirao po principu “najbrži prst”, pa je bilo važno predati prijavu u prvim sekundama. Naša tajnica škole je to uspješno odradila. Dobili smo 164 tisuće kuna za elektranu od 10 kW. Od tih sredstava, 85% ćemo dobiti iz Fonda za zaštitu okoliša – kaže ravnateljica Marina Balen.

– Iza cijelog projekta stoji osnivač, osigurat će i pretfinanciranje i vlastiti udio iz proračuna, a mi ćemo po povratu novca iz ZNS-a vratiti sredstva u proračun. Projekt će biti uvršten u proračun županije, odnosno osnivača, za iduću godinu – pojašnjava.

– U proljeće planiramo početi s izgradnjom solarne elektrane jačine 10 kW. Ona će za školu donijeti značajne uštede na računima za struju. Kasnije ćemo možda razmišljati i o proširenju dizalicama topline, odnosno o energetskoj neovisnosti naše škole – zaključuje ravnateljica.

Prema izračunu projektantice, planirana ušteda na godišnjoj razini bit će 20 tisuća kuna. U doba kada računi za energiju rastu projekt poput ovoga osigurat će malo mirniji san onima koji plaćaju račune u školi u Velikom Grđevcu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!