[FOTO] Završen je nikad bolji Slavonski banovac, traži se ekipa koja je skuhala ponajbolji grah!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada sinoć je završen 7. Grahfest u Pakracu koji su, tradicionalno u sklopu 13. sajma Slavonski banovac 15. listopada organizirali Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika te Grad Pakrac.

Na sedmom po redu natjecanju u pripremanju graha u Pakracu, između 80 ekipa (op. a. prijavljene su bile 84 ekipe, ali na ocjenjivanje je pristiglo 80 uzoraka), pobijedila je ekipa „Quercus“ iz Novske. Rekli bismo da se u Novskoj priprema najbolji grah s obzirom na to da je i prošlogodišnja pobjednička ekipa „John Wayne“ također došla iz Novske. Drugo mjesto pripalo je ekipi „OPG Lalić“ iz Brodsko-posavske županije, dok su trećeplasirani zasad nepoznati. Tijekom prozivanja su imali šifru Koturić, međutim nisu se pojavili tako da ih nagrada čeka. Priznanje za najuređeniji stol pripalo je ekipi Artland.

Stručni ocjenjivački žiri, u sastavu Nada Zeljković, Drago Marter,  Krešimir Savi i Mladen Tessari morao je odabrati najbolji grah od osamdesetak ekipa s područja, ne samo Lipika i Pakraca te bliže i šire okolice, nego čitave Hrvatske. Nagrade za prva tri najbolje ocijenjena graha uručili su pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Marko Štor.

Prvonagrađena ekipa dobila je dva dana odmora za osam osoba u kući za odmor „Luka“ u naselju Blaževci u Gorskom kotaru. Nagrada za drugo mjesto je pet ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom, a trećeplasirani, kad se jave će biti nagrađeni s kotlićem.

Raznovrsni program i ponuda na sajmu Slavonski banovac

Više od  osamdesetak izlagača s područja Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba predstavljalo je tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 13. sajmu Slavonski banovac koji se održao 15. listopada u Pakracu. Bogatom ponudom izlagača te svim pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prigodom svečanog otvorenja.

Na otvorenju, koje je vodila poznata voditeljica Doris Pinčić, prigodnim su se riječima obratile saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović te Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, ujedno i organizator popularnog Grahfesta. Svi oni su tijekom svojeg obraćanja istaknuli kako je Pakrac grad bogate povijesti sajmovanja koja se njeguje i danas.

Uz brojne građane, otvorenju su nazočili i izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave Davor Huška, koji je također pozdravio prisutne, kao i Marko Dumančić, direktor Županijske gospodarske komore Požega, a program otvorenja su uveličali mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca i Donje Obriježi, učenici OŠ Braće Radić iz Pakraca i Prekopakre te učenici OGŠ Pakrac, ali i članovi Češke besede Prekopakra.

Po peti put u sklopu Sajma održala se i Eno-Gastro prezentacija. Naime, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika i odličnim odnosima s ostalim kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske, jučer su u Pakracu boravili i obrtnici iz Imotskog, Trogira, Kaštela, Vrgorca, Metkovića, Novog Vinodolskog, Vrbovskog, Crikvenice, Karlovca, Duge Rese, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Krapinskih toplica, Ludbrega, Zagreba, Petrinje, Siska, Vukovara, Požege, Bjelovara, Daruvara i Garešnice.

Gastro ponudu su obogatili i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela koji su pripremali brudet od hobotnice i druge ukusne, morske specijalitete.

Naravno, sa svojim tradicionalnim jelima predstavili su se i pripadnici češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine koji žive na ovim prostorima.

Šaroliki srednjovjekovni sadržaji

Posebnost sajma „Slavonski banovac“ su i srednjovjekovni sadržaji koji su ove godine bili posebno sadržajni i to zahvaljujući sudjelovanju povijesnih udruga Vitezovi Kraljevskog grada Jajca (BiH), Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta i Zrinska garda iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije te lokalni Red vitezova Slavonskog banovca i Povijesno društvo Pakrac-Lipik koje se i ove godine predstavilo s gastro sadržajima „Kod veprove glave“.

Sudionici povijesnog dijela programa Sajma su u 12 sati održali mimohod ulicama Pakraca, kroz gradsku šetnicu, preko glavnog trga do prostora pored tržnice na kojem se za posjetitelje tijekom cijelog dana održavao prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja uz neizostavno kovanje novca Banovca po kojem ovaj Sajam i nosi ime.

Streličari će su tijekom popodneva održali i streličarski turnir, a središnji srednjovjekovni događaj bio je tradicionalna Bitka za kovnicu novca, nakon koje je uslijedio atraktivni fire show.

Koncert grupe „Pravila igre“

Središnji koncert ovogodišnjeg Sajma u velikom šatoru održala je grupa „Pravila igre“. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!