Grubišnopoljka Ivana osuđena zbog pokušaja ubojstva susjeda. Kaže kako je sve započelo zbog jednog ljubimca…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR / G. POLJE – Na dvije godine zatvora nepravomoćno je na Županijskom sudu u Bjelovaru osuđena Ivana Škec Horak iz Grubišnog Polja. Škec Horak je proglašena kriva zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju, a kazneno djelo počinila je na štetu tada 88-godišnjeg susjeda, danas pokojnog Branka Štefanovića. Kako stoji u presudi, Škec Horak je 26. svibnja 2017. godine oko 11 sati u mjestu Poljana kod Grubišnog Polja, pod utjecajem alkohola od 1,65 promila napala susjeda.

MN: Otimanje za nož

S ciljem da svog susjeda Branka Štefanovića liši života, držeći nož u ruci dužine oštrice 13 centimetara, došla je u njegovo dvorište koje se nalazi na kućnom broju 33 u Poljani. Ondje je, kako stoji u presudi, u dvorištu zatekla 88-godišnjeg Branka Štefanovića te vičući da je četnik, desnom rukom u kojoj je držala nož zamahnula prema njegovom vratu. U svojoj nakani nije uspjela jer ju je Branko Štefanović uspio rukom uhvatiti za ruku u kojoj je držala nož pri čemu su otimajući se za nož pali na tlo, a kada je njegova nevjenčana supruga Vukosava Vekić počela vičući dozivati u pomoć, Škec Horak se podigla s tla, uzela nož i pobjegla kući.

Škec Horak je na kraju nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora, a u izrečenu kaznu zatvora uračunato joj je i dva mjeseca koliko je provela u istražnom zatvoru od 26. svibnja do 26. srpnja 2017. godine. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu koja će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, najdulje tri godine. U međuvremenu je oštećenik u ovom slučaju odnosno Branko Štefanović preminuo, a ova prvostupanjska presuda posve je identična presudi koju je Županijski sud u Bjelovaru izrekao još u siječnju 2018. godine.

Tada je Škec Horak također nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora, no Vrhovni sud Republike Hrvatske tada je prihvatio žalbu i vratio postupak na ponovno suđenje. No, i četiri i pol godine kasnije, prvostupanjski sud donio je očito identične zaključke i sudsko vijeće izreklo je istovjetnu presudu. Tijekom prethodnog postupka, sudsko – medicinski vještak Josip Škavić iskazao je da su ozljede na prstima i na dlanu koje je zadobio Štefanović bile obrambene prirode.

-Takve rezne rane upućuju na ozljede kakve da nastaju pri hvatanju noža ili nožu sličnog sredstva s kojim druga osoba zamahuje prema ozlijeđenoj osobi. Oštećenik je zadobio i podljev ispod oka, koji je nastao udarcem tupo-tvrdog sredstva, obično udarcem šakom, laktom ili slično i može se isključiti da je ta ozljeda nastala pri padu na tlo. Sve utvrđene ozljede odgovaraju onima koje vidimo kada se osoba koja zadaje ozljede i žrtva nalaze sučelice – govorio je Škavić tijekom prethodnog sudskog postupka, dok je optužena Škec Horak prilikom iznošenja svoje obrane tada isticala da je sve počelo jer je susjed tukao njenog psa.

MN: Cviljenje psa

Bila je u kuhinji i kuhala je ručak te je čula cviljenje psa te je, istaknula je, sasvim slučajno iz kuće izašla s kuhinjskim nožem u rukama. Pitala je susjeda zašto joj tuče psa, a on je, tvrdi, počeo psovati i rekao joj je da će ubiti i nju i psa. Nož je držala za dršku u desnoj ruci i nije zamahivala, nakon čega je 88-godišnjak krenuo prema njoj i izbio joj nož iz ruku. Nož je pao na tlo te ga je ona uzela i otišla u kuću, poslije čega je otišla k susjedu u dvorište po svog psa. Dok je ona pokušavala uhvatiti psa, tvrdi, 88-godišnjak ju je sa štapom tukao po stražnjici, nogama i rukama. Ona se tada u jednom trenutku okrenula prema njemu i gurnula ga te su oboje pali na tlo, a to je učinila, kazala je, jer se htjela obraniti da je on više ne tuče.

No, sudsko vijeće tada nije povjerovalo u njen iskaz te je osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju, a očito je sudsko vijeće i sada došlo do zaključka da je Škec Horak zaista odgovorna za ono što ju se teretilo. Kako je ova presuda nepravomoćna, obje strane u postupku odnosno i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, kao i optužena Ivana Škec Horak imaju pravo na žalbu. (sg/Bjelovarski list)

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!