Hoće li HSLS podržati zatvaranje trgovina nedjeljom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ukoliko na Ustavnom sudu i u Saboru novi prijedlog Zakona o trgovini dobije zeleno svjetlo, većina trgovina u Hrvatskoj nedjeljom će ubuduće biti zatvorena. Naime, kako je prilikom jučerašnjeg predstavljanja prijedloga zakona na Vladi istaknuo ministar gospodarstva Davor Filipović, poslodavci će tijekom godine moći izabrati 16 nedjelja kada će smjeti otvoriti vrata kupcima. Premijer Plenković kaže kako neradna nedjelja i jest bit zakona, a cilj mu je da se nađe dobar balans između rada i obiteljskog života.

Da je zakon dobar smatraju i HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSLS-a.

-Tijekom jučerašnjeg predstavljanja na Vladi prvi put smo mogli čuti izraz ‘regulacija rada nedjeljom’, ne spominje se više ‘zabrana’ i mislim da je to dobro. Tih 16 nedjelja u godini koje će trgovci moći izabrati su gotovo trećina svih nedjelja u godini. Sami će moći izabrati koje su to nedjelje, dakle mogu ocijeniti kada inače imaju najviše prometa te se prilagoditi tome – kaže šef HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako je ovakav prijedlog novog Zakona o trgovini kompromis između HDZ-a i liberala.

-Mi smo apsolutno protiv zabrana i mislim da je ovakvim prijedlogom zakona napravljen dobar kompromis. Poslodavci će moći raditi dio godine, trgovci, prvenstveno žene, će imati vrijeme za obitelj, a oni koji rade nedjeljom morat će za to biti adekvatno plaćeni – zaključuje Hrebak.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!