Izabrano najbolje od radija u Hrvatskoj, nagradu za rad s djecom i mladima dobio Alfa radio!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Danima Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN) u Termama Sveti Martin, dodijeljene su nagrade djelatnicima i emisijama lokalnih radijskih postaja, a među nagrađenima je i Alfa radio, radio središnje Hrvatske iz Bjelovara. Direktorica Alfe Danijela Vusić primila je nagradu za jednu od najboljih akcija koje su u proteklih godinu dana organizirali radijski nakladnici. Riječ je o projektu Mala škola novinarstva koji je ekipa s Alfe provela u suradnji s I. osnovnom školom Bjelovar. U sklopu projekta su održane novinarske radionice za učenike novinarske grupe I. osnovne škole na kojima su se izrađivali radijski i video prilozi o ekologiji.

-Rezultat našeg višednevnog druženja je radijska emisija za koju su priloge priredili sami učenici te edukativni spot o važnosti zaštite okoliša. Kroz projekt djeca su se naučila osnovama radijskog novinarstva, od prikupljanja i obrade sadržaja, do prezentacije finalnog proizvoda – kaže voditeljica projekta, glavna urednica Alfa radija Slavica Trgovac Martan.

Mala škola novinarstva samo je jedan u nizu projekata Alfa radija za djecu i mlade.

-Posljednje tri godine održali smo niz radionica u školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a ove godine i na  otoku Ugljanu. Kroz rad s djecom i mladima potičemo medijsku pismenost, učimo ih osnovama novinarstva, a istovremeno obrađujemo i druge važne teme, poput zaštite okoliša, što se dobro vidi upravo na primjeru Male škole novinarstva. Drago nam je što su kolege iz HURiN-a prepoznali vrijednost našeg projekta – kazala je direktorica Alfe Danijela Vusić.

S područja Bjelovarsko-bilogorske županije nagradu za akciju „Mala Renata želi u Tursku na Europsko prvenstvo u šahu“ dobio je i Radio Krugoval iz Garešnice, a u istoj kategoriji nagrađen je i Radio Rovinj za akciju u sklopu koje su poveli djecu na Platak

Radio Karlovac osvojio je Zlatni mikrofon za serijal od 25 emisija “Aktualno”, uz 60. godišnjicu Radija Karlovac. Srebrni mikrofon osvojio je Obiteljski radio Ivanić za emisiju “Djeca i mladi na radiju”, novinarke i urednice  urednice Ane Tomašić. Cilj emisije je približiti javnosti edukativne projekte škola i vrtića.

Brončani je mikrofon otišao na Radio Labin, za emisiju Litrati, urednika i voditelja Josipa Pina Knapića. Emisija daje svoj obol očuvanju labinske cakavice i spomena na bogatu kulturnu baštinu naših krajeva.

O nagrađenima je odlučivao stručni ocjenjivački sud u kojem su bili novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom Dijana Koller i profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku Zdravko Kedžo. Profesor Kedžo, ali i predsjednik HURiN-a Željko Švenda izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i velikim brojem prijava te najavili izmjene Pravilnika o priznanjima i nagradama.

Najbolje jinglove imaju Radio 105 Selnica, Radio Gospić i Radio Korzo iz Rijeke. Najbolje internetske stranice imaju Radio Gorski kotar, Radio Mrežnica i Zabavni radio.

Vjeko Hudolin, suradnik Radija Bljesak, televizijski i radijski novinar i urednik, autor nekoliko knjiga, zagonetač, pokretač nekoliko časopisa i nekoliko ekoloških manifestacija koje je promovirao kroz radio emisije, dobitnik je nagrade za životno djelo.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja za jubilarne obljetnice postojanja.

Pet godina rada obilježava Radio Sjeverni FM, 10 godina Antena Zadar, 15 godina UNIDU radio – Studentski radio Sveučilišta u Dubrovniku, a 20 godina Radio Megaton. 25 godina postojanja slave Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Slavonija i Radio Otok Krk.  Svoje slušatelje 30 godina uveseljavaju Zabavni radio iz Zagreba, Radio Krugoval Garešnica i Radio Baranja. 35 godina sa slušateljima se druži Radio Zaprešić, a 40 Radio Zlatar.

Pola stoljeća u eteru slave Radio Novi Marof i Radio Stubica, a 55 godina Radio Nova Gradiška, Radio Max iz Varaždina i Radio Gospić. 60 uspješnih godina u eteru slave ove godine Radio Karlovac i Zagorski radio (Radio Zabok), a 65 godina rada Radio Vukovar.

Dane HURiN-a organizira Hrvatska udruga radijskih nakladnika, a partneri su: Zaklada Konrad Adenauer, HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i HDS ZAMP.

O sadašnjosti i budućnosti radija na Danima HURiN-a razgovara više od 200 predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija, stručnjaci iz radijske industrije te predstavnici akademske zajednice i resornog Ministarstva kulture i medija.

Naglasak je ove godine stavljen na prilagodbu novom Zakonu o elektroničkim medijima, DAB+ tehnologiju, budućnost radija kao medija, a bilo je riječi i posljedicama pandemije koronavirusa na stanje u radijskoj, kulturnoj i kreativnoj industriji.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!