Kokain u Bjelovaru: Sve ga je više i lako je dostupan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Doktor Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti prije više od desetak godina rekao je da su BBŽ i Bjelovar ‘posebni’ po pitanju ovisnosti o alkoholu i drogama i da vlada neobičan nesrazmjer. Naime, naša županija i grad Bjelovar nalazili su se pri vrhu državne ljestvice kada je u pitanju alkoholizam, dok po pitanju konzumacija droga grad i županija su bili pri dnu. 

Sada se taj trend potpuno mijenja iako to nije samo u Bjelovaru. Naime, Zagreb se 2020. godine našao pri samom vrhu europskih gradova kada je u pitanju konzumaciji kokaina, ecstasya i kanabisa. Jasno da je to utjecalo i na Bjelovar koji se nalazi svega 90 kilometara od metropole. 

Portal Klikni.hr je od PU bjelovarsko-bilogorske doznao da je prošle godine policija zaplijenila 34.7 grama kokaina. 

Nije samo za bogate

Brojka je to na koju se naš sugovornik koji želi ostati anoniman (podaci poznati redakciji) samo nasmijao. 

-Pa vjerujem da su toliko zaplijenili, ali to je ništa koliko se vrti bijelog po gradu i županiji. Nekada je koka bila samo za bogate i nije bilo lako doći do nje. No, danas je koka postala jako dostupna, može se vrlo lako doći do nje i može si je priuštiti srednji sloj građana. Ako i nisi u tom džiru, svatko zna nekoga tko zna nekoga tko ti može srediti gram, dva ili koliko trebaš i to vrlo brzo – kaže nam naš sugovornik i nastavlja. 

-Prije nije bilo tako, pušila se trava uglavnom, toga je bilo i ako je netko želio koku, morao se dobro potruditi to jest imati dobru vezu. Danas je, kažem, vrlo lako doći do bijelog. Cijena je od 500 do 800 kuna gram, ovisi koliko čistog dobiješ ili koliko te ‘odere’ dobavljač. Konzumenti nisu samo mladi, štoviše čak je više onih srednjovječnih koji si lakše to priušte. Većinom su to vikend potrošači ili ako im je baš neka frka na poslu, neispavani su ili nešto slično onda traže ‘lajnu’ da ih podigne. No, iznenadili bi se na kojim se sve mjestima konzumira koka. Nisu to samo fešte, izlasci, svatovi ili momačke. Konzumira se to i na radnim mjestima – kazao nam je naš sugovornik. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!