Akcija mjerenja razine šećera u krvi do podneva traje na korzu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Do podneva na korzu se održava akcija u kojoj građani mogu besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi. Povod akciji je Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenog, a akciju provodi Specijalistička Ordinacija Interne Medicine doktorice Maja Marušić Marić. Kaže kako se od jutra odazvao velik broj građana, iako su muškarci nešto lakši za doći i provjeriti svoje brojke što se šećera tiče.

– Otkrili smo nekoliko slučajeva ljudi koji nisu znali da imaju šećernu bolest, jer nisu je svjesni. Bolest je to koja dolazi sa nespecifičnim simptomima, pa se često slučajno otkrije na akcijama poput ovih – kaže doktorica Marušić Marić i dodaje kako brojke nisu previše optimistične.

– Naša je županija četvrta u Državi po broju otkrivenih oboljelih šećernih bolesti. Prevalencija nam je preko 10%. Također, 50% osoba ne zna da ima šećernu bolest, a čak i oni koji znaju da imaju dijabetes, tek se polovica liječi. U svakom slučaju, treba se redovito kontrolirati kako bi se otkrio dijabetes i kako bi se na vrijeme krenulo s terapijama kako se stanje ne bi pogoršalo – zaključuje.

Bjelovarčanin Božidar Vojvoda dobro je iskoristio priliku i testirao se. Zadovoljna je svojim brojkama iako se nije testirao na tašte.

– Nemam zdravstvenih problema, ali želim znati kakvo je stanje. To se može promijeniti preko noći. Danas je bila super prilika da testiram svoj šećer i došao sam provjeriti. Godišnje se testiram 2-3 puta, pa imam i nešto niži šećer nego danas, ali sam već jeo – priča nam svoje iskustvo.

Svi oni koji samo žele biti sigurni da im je šećer na najboljim brojkama, mogu provjeriti svoje stanje na korzu kod Podravske banke.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!