Dan radosti i smijeha u Kulturnom centru Mato Lovrak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Nekada kada poljima još nisu dominirali strojevi već se velik dio poslova odrađivao rukama, svaki veći posao poput komušanja kukuruza bila je i prilika za okupljanje i druženje. Uz rad su se razmjenjivale novosti, pričale priče i predaje, pjevale pjesme. Upravo će nas u to vrijeme i starinske običaje ove subote 22. listopada vratiti u Velikom Grđevcu na 4. Velikogrđevačkoj komušani Kulturnog centra Mato Lovrak.

-Podijelit ćemo sa svima koji nam se pridruže u Lovrakovom centru narodnu komušansku priču o kukuruzu, uživat ćemo u narodnim predajama, glazbi, igri, smijehu, kušat ćemo domaće proizvode od kukuruza i pšenice koje pripremaju učenici Osnovne škole Mato Lovrak Veliki Grđevac, sudjelovati u radionici izrade igračaka od komušine i nakita od kukuruza – otkriva ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak Zvjezdana Galkowski.

Foto: KC Mato Lovrak

Svi koji dođu će moći odmjeriti snage u komušanskoj alci, komušačkim igrama, igri sa sukalom, igri “karike na marike”, biranju klipa. Naravno, kakva bi to manifestacija bila bez povorke.

-Povorka kreće u 11 sati s parkirališta kod osnovne škole. U povorci će biti kola s kukuruzom u pratnji komušara. Bit će nekoliko kola u konjskoj zaprezi, a iza njih će ići Lovrak express, naš turistički vlakić. Dolazak povorke u Lovrakov centar će označiti početak scenskog prikaza komušanja kukuruza u kojem će se moći okušati svi prisutni – kaže Galkowski.

Foto: KC Mato Lovrak

Velikogrđevačka komušana u subotu počinje u deset sati radionicom. Sve okupljene čeka i besplatan grah, a u glazbenom dijelu programa će nastupiti zbor velikogrđevačke osnovne škole, PS Dike, TS Nemir i KUD Šandrovac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!