Umirovljenici su kao harmonikaši: rastežu primanja od mirovine do mirovine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako bi se ublažio rast cijene energenata i što manje umirovljenika gurnulo preko ruba siromaštva, ovog je mjeseca krenula isplata energetskog dodatka za gotovo 700 tisuća umirovljenika. Prosječna mirovina je u rujnu, prema HZMO-u, iznosila 2.868 kuna. Umirovljenici za sebe kroz šalu kažu da su svi redom harmonikaši – rastežu primanja od mirovine do mirovine i to vrhunski. Među njima je i Bjelovarčanin Milan Klujber koji je u mirovinu otišao sa 65 godina i 47,5 godina radnog staža i to zato što je morao, a ne htio. Kako ima i dvije i pol godine ratnog staža njegova je mirovina 5.076 kuna. Sam kaže da je to za hrvatske uvjete dobra mirovina. No, kako to često biva postoji i jedan ‘ali’.

-Imam sina koji je završio fakultet, on je magistar prava i dvije godine je bez posla. Sada je tek našao posao tajnika u jednoj srednjoj školi – kaže Klujber.

Klujber tako mora financirati sina, otplaćivati kredite za studij, imati za svakodnevni život. Brige zaboravi, kaže, u goricama u vikendici među voćem. I dok on ima iznadprosječnu mirovinu, Dragica Dmitrašinović iz Srijedske nema ni pola one prosječne. I kako ju onda razvuče na cijeli mjesec?

-Nikako, sve teže i teže. Invalidninu dobivam, pa još nekako, ali samo s mirovinom od 1.200 kuna ne znam kako bih – sliježe ramenima gospođa Dragica.

Klujber priznaje da je za uspješnu raspodjelu njegove i suprugine mirovine od 1.800 kuna najzaslužnija supruga.

-Ja ženi dajem određeni iznos za hranu i ona daje svoju mirovinu, ja plaćam režije. Za sada je naknap s tim da sin nema džeparca – kaže gospodin Milan.

Ničega što nije neophodno nema u košarici Dragice Dmitrašinović. Štedjeti se na svemu mora.

-Štedim na svemu onome što mi ne treba. Hranu moram kupiti, a ovo drugo, odjeću, obuću imam otprije i to je to – opisuje umijeće preživljavanja s malom mirovinom Dmitrašinović.

Postali su silom prilika umirovljenici lovci na akcije i ljuti ih što nekih namirnica kojima je Vlada zamrznula cijenu poput mesa, u trgovinama nema. Namirnice koje nisu neophodne poput meda su mnogi izbacili, a i na energentima se štedi. Kako bi barem taj, energetski financijski udarac bio barem malo blaži za 689 tisuća umirovljenika čija mirovina nije veća od 4.360 kuna je krenula isplata energetskog dodatka. Umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna dobivaju 1.200 kuna energetskog dodatka. Oni s mirovinama do 2.350 kuna 900, oni s 3.350 kuna imaju pravo na 600 kuna, a 400 kuna će dobiti umirovljenici čije mirovine dosežu najviše 4.360 kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!