Državni arhiv predao Biskupiji knjige koje svjedoče o nekadašnjem životu na ovim prostorima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državni arhiv u Bjelovaru ovih je dana, zajedno s četiri druga državna arhiva, Požeškoj biskupiji predao matične knjige župa Daruvar, Dežanovac, Đulovac i Uljanik. Primopredaja je organizirana prema odredbi Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, a u skladu sa Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, potpisanog 2005. godine između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije. Potpisivanju zapisnika o predaju prisustvovala je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem i ravnateljima pet državnih arhiva.

-Matične knjige rimokatoličkih i drugih župa godinama su preuzimane u državnim arhivima prvenstveno iz matičnih ureda koji su ih pak prije toga preuzimali prvenstveno od crkve, no neke smo i mi direktno preuzeli od župa. Ovo je prvi put da je na bjelovarsko-bilogorskom području organiziran ovakav povrat knjiga – otkriva nam ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić.

Očuvanje ovakve građe iznimno je važno, dodaje naša sugovornica.

-Matične knjige su najvrjedniji i najvjerniji prikaz naseljenosti našeg područja i svjedoče o svim onim ljudima koji su tu živjeli proje nas, od kojih smo naslijedili kulturu, način ophođenja i drugo. Za neka manja mjesta matične knjige su jedini izvor znanja i informacija o prošlosti – kaže Krivić Lekić.

Na žalost, zbog radova i drugih nevolja koje su kroz povijest pogađale ove prostore, velik dio građe je izgubljen pa je blago koje je ovih dana predano Požeškoj biskupiji tim vrijednije.

Inače, većina matičnih knjiga je digitalizirana i mirofilmirana u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i podaci iz njih bit će lako dostupni građanima. Primjerice, u Državnom arhivu u Bjelovaru godišnje zaprime stotinjak upita za uvide u matične knjige, najčešće od građana koji istražuju povijest svoje obitelji.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!