Duge liste u bjelovarskoj bolnici. Samo na ultrazvuk se čeka godinu dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Lista čekanja u bolnicama već je postala nešto tradicionalno, ali na tu tradiciju pacijenti se teško navikavaju. Nikome nije drago čekati na pregled godinu dana ili više pa hodnici hitnih prijema često budu ispunjeni pacijentima kojima i nije tako “hitno”.

Naoružati strpljenjem potrebno se i u bjelovarskoj bolnici, a mi smo provjerili na koje preglede oružje mora biti jačeg kalibra. Prema odgovoru OB Bjelovar, prioriteti su najvažniji.

– Najdulje se čeka za prvi pregled kod liječnika specijaliste kardiologa, dok za pregled kod liječnika specijaliste kirurga nema listi čekanja. Upravo radi pacijenata kojima njihovo zdravstveno stanje ne dozvoljava čekanje na redoviti termin, sukladno uputi HZZO-a, izdvojeni su termini za prioritetne preglede. Liječnik primarne zdravstvene zaštite ima mogućnost kroz sustav e-naručivanja takve pacijente upisati u prioritetne termine – navodi ravnateljica Sanela Grbaš Bratković.

Na stranicama OB Bjelovar nalazi se i sama lista čekanja gdje pacijenti prema odjelu mogu provjeriti koji su po redu. Primjerice, zadnja osoba na popisu za pedijatrijsku dermatologiju i to za prvi pregled na red će na prijem doći 31. ožujka 2023. Zadnju osobu na popisu za pregled na Ultrazvuk – TCD pregledat će 11. rujna 2023.

Prioritetni problemi

Lista čekanja na odjelu za psihijatriju izgleda dosta prihvatljivo jer gotovo svi pregledi zakazani su još za 2022. godinu. S druge strane, netko će za ultrazvuk, postupak dopler arterija i vena pričekati do 6. lipnja 2024.

Sreća u nesreći je što se na stranicama OB Bjelovar svatko može točno pronaći pod upisanim brojem pa, ako i dođe do promjena, sve bi trebalo biti vidljivo na listi čekanja.

– U slučajevima nerazumijevanja pojedinih pacijenata radi dužeg čekanja na pojedine preglede upućujemo ih da se jave svom izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite koji ih može upisati u prioritetnom terminu, a također, u slučaju potrebe, odnosno, pogoršanja zdravstvenog stanja, uvijek mogu doći u OHBP gdje će im biti pružena liječnička pomoć – kaže ravnateljica.

Lista čekanja dodatno se povećala za vrijeme pandemije koronavirusa.

– Tijekom pandemije je došlo do povećanja dana čekanja za pojedine usluge, što je vezano uz razvoj epidemiološke situacije, obzirom na organizaciju rada na odjelima sukladno preporukama Ministarstva zdravstva i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, te slučajeva izolacije/samoizolacije djelatnika prilikom čega su se pojedini termini morali odgoditi – dodaje.

Ravnateljica za sve građane koji moraju čekati ima i poruku.

– Svjesni smo činjenice da se za dio pregleda i dijagnostičkih pretraga čeka nešto duže, ali unatoč svim našim nastojanjima i aktivnostima, radi velikog broja pacijenata i smanjenog broja pojedinih liječnika specijalista, godišnji odmori, bolovanja, edukacije – subspecijalizacije u Zagrebu, trenutno nismo u mogućnosti pacijentima osigurati ranije termine – zaključuje. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!